Skip to content

Підготовка документів для державної реєстрації ОСББ: найпоширеніші помилки

Підготовка документів для державної реєстрації ОСББ

При підготовці документів для проведення державної реєстрації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) мешканці припускаються низки помилок. Серед найпоширеніших – тотожність найменування юридичної особи, порушення вимог оформлення протоколу зборів співвласників, листків письмового опитування співвласників, які не голосували на зборах, невідповідність статуту ОСББ законодавству, а також відсутність у протоколі загальних зборів співвласників/засідання правління дати обрання/звільнення голови правління ОСББ. Окрім того, ще одне з порушень – подання документів особою, яка не має на це повноважень.

«До ухвалення рішення про затвердження найменування ОСББ радимо перевірити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань дані щодо наявності іншого об’єднання співвласників будинку з таким же найменуванням. Для цього можна скористатись безкоштовним сервісом Мін’юсту: https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search», – розповіла під час прямої телефонної лінії 21 квітня державна реєстраторка відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців управління у сфері державної реєстрації департаменту адмінпослуг та дозвільних процедур ДМР Марина Іванчишина.

Підготовка документів для державної реєстрації ОСББ: найпоширеніші помилки

За словами державної реєстраторки, при оформленні протоколу зборів співвласників найчастіше відсутні документи щодо права власності на квартиру або нежитлове приміщення; підпису або результату голосування власника в протоколі; наявність помилок при підрахунку результатів голосування, а також відсутність документа, що підтверджує повноваження представника власника. З типовою формою протоколу зборів співвласників можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.radа.gov.ua/laws/show/z1083-15#n13.

Статут об’єднання складається відповідно до типової затвердженої форми (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1155-03#n14).

Зміни різних відомостей ОСББ теж підлягають державній реєстрації, зокрема й голови правління. «Необхідно перевірити чи зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань як «підписант» особа, яка звільняється з посади голови правління. Якщо так, то необхідно ухвалити рішення щодо позбавлення її права підпису документів від імені юридичної особи або залишити і надалі за нею таке право, якщо в цьому є необхідність», – додала Марина Іванчишина.

При створенні ОСББ документи подаються особою, уповноваженою установчими зборами співвласників, а при змінах до відомостей про ОСББ – керівником або уповноваженою особою на підставі нотаріальної довіреності.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: