Skip to content

У Дніпрі презентували проєкт для подання заявки на отримання звання «Велика культурна столиця України»

Дніпро готує заявку на участь у змаганні за офіційний титул «Великої культурної столиці України-2022» від Українського культурного фонду та отримання гранту у 20 млн грн на реалізацію проєктів. Із заявкою подаватиметься мультидисциплінарний культурний проєкт під назвою «Дніпро: Гравітація», який передусім націлений на підсилення іміджу Дніпра, згуртування місцевої громади, розвиток культурного туризму, популяризацію культурної спадщини тощо. Наразі проєкт об’єднує низку унікальних місцевих ініціатив – фестивалів, форумів, освітніх, культурних програм, як вже відомих, так і новостворених, які поєднують музику, театр, медіа-арт, історію, сучасне мистецтво, літературу, космічну науку та архітектуру.

За словами голови Художньої ради при міському голові Григорія Гельфера, зараз у переліку проєкту «Дніпро: Гравітація» понад десяток заходів. Цей список ще буде доповнюватися, обговорюватися з громадськістю.

«Перелік ініціатив остаточно ще не сформований. Але попередньо є розуміння, які заходи до нього потраплять. Серед них й ті, які подавалися у заявці минулого разу. Це ті проєкти, які найбільше притягують увагу людей, полюбилися глядачеві – це й «Джаз на Дніпрі», «Вечір Пірсу», «Народна філармонія». Вони є елементами гравітації, посідають, так би мовити, центральне місце. Водночас серед нових ініціатив – створення мистецько-художньої академії Дніпра, мобільного додатку, за яким можна було орієнтуватися у культурному просторі нашого міста. Окрім того, важлива умова подачі заявки – гарантії від міста, партнерських організацій на виділення частини фінансування заявлених заходів. І таку підтримку маємо», — розповів Григорій Гельфер.

Водночас начальник управління культури департаменту гуманітарної політики ДМР Євген Хорошилов зазначив:

«Заявку на участь у змаганні за офіційний титул «Великої культурної столиці України-2022» місто має подати до кінця березня. Електронним цифровим підписом її завірить міський голова Борис Філатов. Перелік заходів проєкту «Дніпро: Гравітація» ще не затверджений. Тож, ми відкриті і готові обговорювати, розглядати й інші пропозиції, якщо їх можна реалізувати за нинішніх умов. Тут головне не отримати грошовий приз, хоча це теж важливо, а визнання, можливість залучити до нашого міста якомога більше туристів. У травні Український культурний фонд планує оголосити результати і назвати місто-переможця».

Зі свого боку позаштатний радник міського голови Дніпра з питань культури Євген Гендін додав:

«Із самого початку програми «Культурна столиця» підкреслюю, що це не констатація факту, а мета для міста. Гравітація – це більше, ніж космос. У даному контексті – тяжіння творчих особистостей, людей до культури, містян до свого рідного міста, туристів до Дніпра. Серед переваг нашого міста, які відзначили експерти і минулого разу, — широкий спектр представлених програм (сучасне, аудіовізуальне мистецтво, класика) з одного боку. А з іншого – широкий діапазон людей, фахівців, які залучаються до командної роботи – різних представників громадськості, творчих людей, організацій тощо. Тож, уболіваємо усі за Дніпро».

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: