Skip to content

Іоаннів центр: тут дарують надію

Іоаннів центр: тут дарують надію

Містечко Підгородне. Пару років тому тут була одна зі стандартних захаращених будівель, а сьогодні — яскрава відреставрована споруда. І тут, як кажуть батьки, із дітьми трапляються дива.

ВІД ІДЕЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ

Ідея створити щось значуще для міста та дітей, які потребують допомоги, народилась у братів Павла та Дмитра Овчиннікових. Ця родина вже 23 роки активно та успішно розвиває маркетингово-дистрибуторську компанію товарів для дітей. Завдяки KIDDISVIT українські діти мають найсучасніші трендові іграшки, які говорять та співають українською мовою. KIDDISVIT – офіційний представник в Україні L.O.L. Surprise!, KIDDIELAND, BabyBorn тощо.

— Із перших днів роботи компанії усі співробітники брали участь у численних благодійних проєктах, пов’язаних із дітьми, — розповідає Павло Овчинніков, СЕО компанії KIDDISVIT та автор ідеї створення Іоаннового центру. — У нас із братом з’явилася думка створити щось значуще для міста та дітей, які потребують допомоги. І ми почали шукати напрямок. Згодом ми зрозуміли, що діти з інвалідністю часто залишаються за бортом суспільної уваги. Ми вирішили зосередитись на цьому, зібрали досвід найкращих клінік та реабілітаційних закладів.

Моніторинг спеціалізованих установ, закладів охорони здоров’я, які здійснюють реабілітаційні заходи для дітей із інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу, продемонстрував: усі профільні заклади сконцентровані у центральних та західних областях країни (Київська, Львівська, Тернопільська, Сумська, Черкаська, Хмельницька області). А у Дніпропетровській області реабілітаційного центру подібного профілю не існує.

Іоаннів центр: тут дарують надію

— Знайшли занедбане приміщення колишньої лікарні у місті Підгородне і у листопаді 2017 року розпочали його реконструкцію, — продовжує Павло. — За інформаційно-методичною допомогою у питаннях реалізації медичної реабілітації звернулися до профе — сіо на лів львівського Медичного центру Innovo.

Мета Центру реабілітації, фізичної терапії та інклюзивного навчання ім. Святого праведного Іоанна – інтеграція дітей з інвалідністю у суспільство шляхом здійснення комплексних заходів із реабілітації, соціалізації, профорієнтації, які спрямовані на відновлення здоров’я, забезпечення всебічного розвитку дітей.

— На старті роботи для нас важливим було запустити медичну частину, а вже впродовж року Центр відкривав нові соціальні напрямки, — ділиться Павло Овчинніков. — Так, відкрили сенсорну кімнату, клас малювання та опанування комп’ютерної грамотності. У планах – розвиток буденних соціальних навичок. Фахівці центру вчитимуть дітей куховарити, розвиватимуть їхні творчі здібності, які потім можна монетизувати. У такий спосіб ми готуємо дітей з особливими потребами до самостійного повноцінного життя.

ІНКЛЮЗІЯ У ДІЇ

Важливо, що центр можуть відвідувати, як дітки з інвалідністю, так і звичайні діти, що мешкають у Підгородньому та Дніпрі. Тут вже працює гурток малювання, невдовзі будуть курси кулінарії, комп’ютерні класи. А це – інклюзія у дії. Адже дуже важливо не відокремлювати особливих дітей від соціуму та однолітків.

— Ми прагнули об’єднати дітей задля соціалізації. Аби особливі та цілком здорові діти були в одному середовищі та могли вчитися одне в одного терпінню, силі волі, людяності, — говорить Дмитро Овчинніков, співзасновник Центру реабілітації, фізичної терапії та інклюзивного навчання ім. Святого праведного Іоанна.

Спільне позашкільне навчання, спрямоване на прищеплення милосердя й терпимості, виховуватиме повагу до однолітків. При Іоанновому центрі працює інклюзивний храм. Приміщення обладнане у такий спосіб, що заїхати можна і на візку, служби ведуться з сурдоперекладом. Для тих, хто має проблеми зі слухом, настоятель храму перекладає службу мовою жестів.

ФАНТАСТИЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ

Заради вкрай важливої реабілітації батьки особливих діток раніше роками жили на валізах.  Збирали гроші на поїздки до центрів, які переважно сконцентровані на Заході України. Їздили до Польщі, Китаю та Росії.

— Від народження Кирила ми фактично жили в дорозі, долали тисячі кілометрів, аби підтримувати динаміку в лікуванні сина, — розповідає Вікторія Чекан, мама хлопчика. – У нього ДЦП. Мріяли, щоб у місті чи області з’явиться подібний заклад.

Іоаннів центр відкрили у грудні 2019 року. За перший рік роботи тут провели понад 200 кур- сів реабілітації. У Центрі зібрані найкращі методики провідних реабілітаційних центрів України та Європи. Досвідчені фахівці працюють у постійному режимі апробації світового досвіду. Тому й результати у дітей, як стверджують батьки, просто фантастичні!

— Будь-яке досягнення нашої дитини – космос! — ділиться Олена Пайдем, мама Лади. — Дочка у рік перевернулася на живіт – це вже щастя. Наразі Лада стає навкарачки, грає іграшками. Ми бачимо, як багато вона досягла завдяки регулярним заняттям.

Особливі діти приходять у наш світ, аби змінити нас. Адже вони потребують допомоги: лікування, реабілітації, уваги та безмежної любові.

— Ми створили майданчик, що об’єднує дітей, які потребують допомоги, та меценатів, — каже Павло Овчинніков. — Кожна не байдужа людина може допомогти, проявити турботу. Аби діти стали щасливішими, здоровішими, а їхні батьки видихнули з полегшенням.

Дітей, які потребують такого медичного втручання та педагогічної корекції, дуже багато. Центр має працювати, отже, меценатська підтримка дуже потрібна.

— Якщо у людини є бажання та відкрите серце, вона завжди може допомогти не Іоанновому центру, а конкретній дитині, яка потребує реабілітаційного курсу, — підмічає Дмитро Овчинніков.

Аби Кирило позбувся тонусу м’язів, Лада могла самотужки тримати іграшки в руках, Ілля подолав наслідки інсульту, а Катруся почала тримати голівку, потрібна підтримка людей з великим серцем!

Справка

В Іоанновому центрі надають реабілітацію дітям із діагнозами: ДЦП (дитячий церебральний параліч); ЧМТ (черепномозкові травми); ГПМК (гостре порушення мозкового кровообігу (після інсультів); ЗПР (затримка психічного розвитку); РАС (розлад аутичного спектру), аутизм, синдром Дауна; СМА (спинна м’язова атрофія); м’язові дистрофії; генетичні захворювання з порушенням функцій рухового апарату; БАС (боковий аміотрофічний склероз); Spine bifida (розщеплення спинно-мозкового каналу) розсіяний склероз; фізична реабілітація після захворювань або операцій на опорно-руховому апараті.

Автор Соня СОНЯЧНА.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: