Skip to content

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

У Дніпрі відбувся підсумковий ЕКО ФОРУМ «Освітньої програми Дніпра з екосвідомості». Наразі Дніпро є лідером в України з впровадження освітніх екологічних програм.

«Реалізація «Освітньої програми Дніпра з екосвідомості» стала можливою завдяки меру Борису Філатову, департаменту екологічної політики та Дніпровській міській раді. Саме вони повірили в цей проєкт та підтримали фінансуванням. Наша мета – донести до кожного містянина, що зробити крок до покращення екологічної ситуації спроможні всі. Це розуміння і є екосвідомістю. В рамках програми за три місяці ми провели 16 заходів різного формату для залучення різних категорій населення. Зокрема, це висаджування дерев, прибирання сміття, екскурсія на полігон, Еко хакатон, телемости з Канадою, Польщею, Францією, Німеччиною», – зазначила засновниця ГО «Національна асамблея культурного обміну» Ганна Жихарева-Толстик.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

Проєкт реалізується в рамках «Програми розвитку місцевого самоврядування та висвітлення діяльності Дніпровської міської ради, її виконавчих органів та комунальних підприємств на 2017 — 2020 роки».

«Ця просвітницька платформа була запущена цього року з метою об’єднання екологічно обізнаного населення міста. В екологічних питаннях ми покроково вирішуємо проблеми. Намагаємося об’єднувати тих людей, які щось роблять для екології нашого міста. Ми для них створили спеціальну комунікаційну платформу, де вони мають змогу спілкуватися та просувати екологічні проєкти, які вже реалізуються в Європі. Наразі в Дніпрі вже існує багато проєктів, і до нас із задоволенням долучаються підприємства. Для нас важливо, щоб не тільки місцева влада давала поштовх, а і щоб люди також робили зусилля до покращення екологічної ситуації. Це так просто, хоча б не смітити. Ми сподіваємося, що проєкт буде надалі розвиватися, і найбільші забруднювачі також до нас долучаться і будуть працювати на благо міста», – розповіла заступниця директора департаменту-начальниця управління комунальної екології департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Ірина Козлова.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

За останні п’ять років у Дніпрі вдалося реалізувати багато проєктів. У місті створений сучасний полігон, де облаштована біогазова установка. Подібних в Україні усього 49, і завдяки їй вдається виробляти електроенергію зі сміття. Завдяки зусиллям мера Бориса Філатова, окрім контролю якості води, ґрунтів, вже протягом року ведеться екологічний моніторинг повітря. Дослідження такого масштабу не проводяться в інших містах України. У Дніпрі його почали, в тому числі, й після численних звернень громадян. Велика кількість досліджень проводиться в районі житлової забудови на межі санітарно-захисної зони промислових підприємств. Проєкт профінансовано з муніципального бюджету.

Окрім цього, мер знаходить спільну мову з заводами й підприємствами по екологічному переоснащенню. Відповідні меморандуми укладені з Придніпровською ТЕС, заводом «Потоки». Підприємства-забруднювачі вже встановили нові очисні фільтри. Борис Філатов також неодноразово підкреслював, що переговори ведуться і з іншими промисловими гігантами в Дніпрі. Також в місті облаштовані нові контейнерні баки, і їздять сучасні сміттєвози. Дніпро – одне із перших міст, яке закупило машини для дезінфекції контейнерів.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

Заступниця начальниці управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Ганна Браткова зазначила, що для формування екосвідомості у містян важливу роль відіграють і освітяни.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

«Екологічна культура формується змалечку. У програмах закладів освіти червоною лінією проходить курс екосвідомості, і паралельно з теорією у дітей формуються навички. Освітні програми працюють у закладах освіти, та у позашкіллі. Наприклад, в екологічній станції юних натуралістів на житловому масиві Таромському безкоштовно навчаються близько 700 дітей. Під час занять вони використовують практичні навички і вчаться мислити екологічно. Виховання екологічної свідомості у дітей є надважливим завданням. Якщо не буде екологічної освіти, то ми будемо руйнувати те, що залишилося. А ми маємо це зберігати та збагачувати. Зараз існує багато сучасних трендів, і це потрібно використовувати» – розповіла Ганна Браткова.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

До закладів освіти та позашкілля у формуванні екосвідомості долучаються і благодійні фонди. Так, фандрейзер, фахівчиня зі зв’язків з громадськістю благодійної організації «Благодійний Фонд «КАРІТАС ДОНЕЦЬК» у місті Дніпро Олена Деха зазначила, що у їх закладі існують різні програми з урахуванням віку їх вихованців.

«Наші підопічні та співпрацівники – за екосвідомість. Ми не байдужі до екологічної ситуації. Наші підопічні від 6 і до 18 років, а також люди літнього віку. В нас існують два напрямки роботи фонду: підлітки та літні люди, які потребують опіки. Для цього використовуються різні програми. Зокрема у нас є швацька майстерня, де волонтери виробляють екосумки, маски з екоматеріалів», – розповіла Олена Деха.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

Під час підсумкового ЕКО ФОРУМУ нагородили понад 80 активістів, які стали учасниками «Освітньої програми Дніпра з екосвідомості 2020» та активно просували цей напрямок у своїй безпосередній роботі. Нагадаємо, що «Освітня програма Дніпра з екосвідомості 2020» проводиться громадським об’єднанням «Асамблея культурного обміну України» за підтримки Дніпровської міської ради, Департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради, та освітньої платформи з урбаністики Terrain vague /Франція/.

Дніпро є лідером в Україні по впровадженню освітніх екологічних програм

Категория: Архив, Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: