Skip to content

Дніпро – лідер серед самоорганізацій: місто проводить Всеукраїнський форум ОСББ, ЖБК та ОСН

Дніпро – лідер серед самоорганізацій: місто проводить Всеукраїнський форум ОСББ, ЖБК та ОСН

23 жовтня у Дніпрі проводиться Всеукраїнський форум самоорганізації. Захід організований Дніпровською міською радою за підтримки міського голови Бориса Філатова. На участь у форумі зареєструвалися понад тисячу учасників, як з Дніпра, так і з понад 20-ти міст України. Серед них – представники ОСББ, ЖБК, ОСН тощо. Головна мета – об’єднати зусилля багатоповерхових будинків, приватного сектору та корпоративного, щоб визначити інструменти для самоорганізації.

«Міська влада, мер Дніпра Борис Філатов має чітку позицію – фінанси і повноваження повинні максимально передаватися на місця. У сенсі міста це має перетинатися саме на рівні органів самоорганізації населення, ОСББ. Тому свого часу створили у міській раді відповідний підрозділ, який постійно комунікує з органами самоорганізації, випрацьовує політику співпраці, організовує навчання для голів, управителів ОСББ/ЖБК. Як результат такої роботи – низка програм фінансової підтримки таких житлових будинків – фінансування ремонтів критичної інфраструктури та проведення ремонтних робіт на умовах співфінансування. Окрім того, ОСББ/ЖБК є активними учасниками Бюджету участі, завдяки чому теж вдається проводити оновлення у будинках. Для мешканців приватного сектору та організованих мікрорайонів створили програму щодо поглиблення децентралізації, яка дасть можливість активним мешканцям, які готові створити представницький комітет, зайнятися питаннями свого мікрорайону. Дніпро і надалі йтиме назустріч самоорганізованим громадянам для системної підтримки їхніх ініціатив», — підкреслив директор департаменту місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР Артем Нідєлько.

Зі свого боку спеціаліст по роботі з ОСББ, ЖБК та ОСН департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики ДМР Владислав Макарець розповів: «Дніпро – лідер серед самоорганізацій. У нас 1 574 ОСББ, понад 300 – органів самоорганізації. Цього року створений мікрорайонний комітет з 6 тис. мешканців. Це означає, що великі масиви все більше об’єднуються. Загалом у кожного міста своя специфіка, підходи, тому і спілкуємося для обміну досвідом, оскільки з кожним роком об’єднань більшатиме. А міська влада повинна допомагати у цьому процесі, усіляко підтримувати. Серед іншого розповідаємо про сучасні підходи в самоорганізації, які можна запровадити у своєму ОСББ, чи застосувати досвід інших. Таким чином, сподіваємося форум дасть більше можливостей для комунікації, щоб якомога більше людей створювали об’єднання для повноцінного управління будинком».

На форум завітала велика делегація з Харкова. Представниця громадської організації, яка об’єднує будинки ОСББ та ЖБК Харкова та області «Фонд сприяння» Юлія Самойлова зазначила: «Раді приймати участь у такому масштабному форумі у Дніпрі. Знаємо, що місто має достатньо великий досвід в самоорганізації, тому готові перейняти тутешні напрацювання, і поділитися власними. А загалом наразі спільною темою залишається те, що ОСББ потрібні ОСНи. Ми навчилися управляти будинком як власністю, а тепер виникають питання із земельною ділянкою. Наразі на законодавчому рівні відсутній порядок її передачі багатоквартирним будинкам. Тому, щоб якось захистити земельну ділянку перед будинком, щоб там не з’являлися різні споруди і треба створювати об’єднання самоорганізації населення. Загалом за такими об’єднаннями – майбутнє і якісне управління міськими територіями».

Серед програмних питань форуму – створення та реєстрація ОСББ – які складнощі та можливості?; Prozorro чи не Prozorro в ОСББ/ЖБК – перепони у публічних закупівлях; рейдерство ОСББ та ЖБК і підробка документів. А також представницькі комітети (ОСН) – пережиток чи майбутнє, як зараз створити мікрорайонний комітет, сучасні інструменти самоорганізації тощо.

«Поділася власним досвідом, як наше ОСББ проходило реєстрацію, потім перереєстрацію установчих документів, правління, голови. А зараз вже настає актуальність у створенні ОСН, людей необхідно об’єднувати, адже очевидним для усіх залишається те, що лише відповідальний власник жити у безпечних і комфортних умовах. Саме у союзі ОСББ та ОСН можемо піклуватися, наводити порядок на територіях своїх районів, кварталів», — додала управителька дніпровського ОСББ «Ялинка 104» Ірина Покотиленко.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: