Skip to content

У Дніпрі школярам почали видавати нові учнівські квитки

У Дніпрі школярам почали видавати нові учнівські квитки. Новости Днепра

Щоденник, перепустка до школи, проїзний квиток – усе це в одній смарт-картці. Школярам Дніпра почали видавати нові учнівські квитки, які виготовляються з пластику, ламіновані з обох боків, містять графічну персоналізацію, антену, безконтактний чіп, QR-код. Заміна паперових учнівських на електронні відбувається завдяки сучасній комплексній програмі «Безпечна школа», яка ініційована мером Борисом Філатовим і впроваджується у місті вже четвертий рік поспіль. На першому етапі у школах задля безпеки дітей встановлюють турнікети, камери відеоспостереження та охоронну сигналізацію. Наступний крок передбачає автоматизацію освітніх шкільних процесів.

У Дніпрі школярам почали видавати нові учнівські квитки. Новости Днепра

— Це новий рівень не тільки для учнів, а й для батьків, учителів і фахівців профільного управління міськради, бо в системі «Безпечна школа» для кожного з них є свої модулі, — розповідає Артем Трапезніков, спеціаліст департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради. — В електронну систему будуть заносити домашні завдання, розклад уроків, а також оцінки. Батьки зможуть слідкувати за успішністю дітей в реальному часі. До переваг системи слід також віднести електронне опитування. Враховуватимуться побажання щодо художнього та фізичного виховання, позашкільних занять, екскурсій та особливих потреб дітей. А ще завдяки отриманим даним можна буде, наприклад, формувати меню в їдальнях та стежити за тим, як харчуються школярі. Фактично ця система прибирає стіну між батьками, школою і департаментом гуманітарної політики. Бо якщо в навчальному закладі виникають якісь непорозуміння в освітньому процесі чи конфліктні ситуації, батьки можуть через соціальні мережі повідомити профільне управління. І фахівці негайно відреагують. Зараз у Дніпрі 157 середніх навчальних закладів, і департамент не в змозі відстежувати, що діється там щодня.

Новий сучасний учнівський квиток служитиме школярам і як проїзний у транспорті. Дніпро – єдине місто в Україні, де учні цілий рік безоплатно можуть їздити в міському електротранспорті та із 25-відсотковою знижкою в автобусах і маршрутках. І ще одним важливим аспектом є прикладання квитка до турнікету в школі. Батьки отримують повідомлення на свій електронний носій про те, коли дитина прийшла до навчального закладу та коли пішла з нього.

У Дніпрі школярам почали видавати нові учнівські квитки. Новости Днепра

Зараз у Дніпрі до системи «Безпечна школа» підключені 40 навчальних закладів, до кінця року приєднаються ще 38. До 2022-го поступово всі середні загальноосвітні заклади міста будуть у цій системі.

— Електронний квиток виготовляється для всіх школярів міста, навіть там, де нема системи «Безпечна школа», — наголошує Артем Трапезніков. — Вони можуть користуватися іншими послугами, бо це фактично електронний ключ учня до різних сервісів та можливостей. Заміна паперових квитків на електронні почалася з 28 серпня. В першу чергу їх отримують школярі, що погодились протестувати систему. Новинкою є те, що тепер учнівські квитки поділяються на три типи: для молодшої, середньої та старшої школи. Тобто при переході з четвертого у п’ятий або з дев’ятого у десятий клас учнівський змінюється. Разом із карткою школярам видають календарі, щоденники, стікери і список гуртків, які вони можуть відвідувати безплатно.

Для того щоб отримати квиток, треба зайти на сайт dniprosmart.dp.ua, заповнити онлайн-анкету, де вказати персональні дані батьків чи найближчих родичів дитини, щоб оповіщення приходили саме їм, а не стороннім особам. Це може бути паспорт, водійські права, пенсійне посвідчення чи військовий квиток. Усі дані зберігаються на серверах міської ради і захищені відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних». Ця процедура займе максимум 20 хвилин. Після цього потрібно поставити електронний цифровий підпис, який можна зробити протягом п’яти хвилин через Приват-24. Онлайн-анкета перевіряється і відсилається для друку картки. Через 10—15 днів школяр отримує новий учнівський квиток. Ця послуга безплатна. Заповнити анкету можна і в паперовому вигляді. Зразки є у класних керівників.

У Дніпрі школярам почали видавати нові учнівські квитки. Новости Днепра

— Зараз цей процес трохи затяжний, бо не всі батьки зрозуміли, чого від них хочуть, — констатує фахівець гуманітарного департаменту. — Обурення викликає те, що треба вказувати персональні дані чи робити цифровий підпис. Все нове — незвичне. Коли з’являлись банківські картки, люди боялися залишати там гроші. Зараз це чудовий та зручний спосіб розрахуватися безготівково. Коли з’являлися смартфони та комп’ютери, люди теж дивились на них із обережністю. Щоразу, коли я пояснюю батькам важливість нових учнівських, наголошую, що, наприклад, якщо їм треба на батьківські збори чи просто до вчителя, вони не зможуть потрапити до школи, якщо не зареєстровані в цій системі. Якщо ж зареєстровані, їм дадуть гостьову перепустку, і вони потраплять до закладу. В першу чергу вони самі мають бути зацікавлені в персоніфікації даних, бо це безпека їхніх дітей, щоб сторонні не могли потрапити до навчального закладу чи зайти в електронний кабінет учня. Деякі батьки не розуміють важливості цієї процедури і кидають в онлайн-систему фото героїв з мультиків, якогось Сімсона чи тваринку і підписують електронним підписом. Ми розуміємо, хто це, бо в нас є про них дані, і, звичайно, можемо видати такі учнівські дітям, але ж це документ.

Зараз у Дніпрі 102 тисячі школярів. Приблизно 90 тисяч погоджуються на нові учнівські, решта користуватимуться паперовими, поки не зрозуміють переваг цього новаторства. Якщо батьки зареєструються в системі найближчим часом, то діти вже в середині жовтня матимуть нові квитки.

Ніка БОГДАНОВА.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: