Skip to content

Колаборація влади та містян: які проєкти «Бюджету участі» з благоустрою реалізовують у Дніпрі

У Дніпрі реалізовують проєкти «Бюджету участі» з благоустрою міста за пропозиціями містян. Так, наприклад, на житловому масиві Парус-1 мешканці будинку № 6 десятиліттями страждали від звалища будівельних відходів, яке залишилось ще після забудови масиву в радянські часи. Проте, дізнавшись про проєкт «Бюджет участі», містяни вирішили виправити цю проблему. Зараз на місці пустиря гарна та зручна пішохідна доріжка із тротуарною плиткою, розповідає місцева мешканка Анна Рикова.

«Тут не було нічого схожого на дорогу, а лише пісок, шматки бетону та асфальту. У погану погоду була багнюка та глибокі калюжі. У нас найбільший будинок на житловому масиві, тож багато людей ходять цією дорогою до дитячого садочку, школи та до кінцевої зупинки громадського транспорту. Я тут мешкаю сім років, і ця доріжка мене турбувала. Останні роки я зверталася до місцевих депутатів та голови кооперативу, але, оскільки це не є територією будинку, нічого вдіяти не можна було. Після цього я вирішила спробувати подати свій проєкт до «Бюджету участі». Усі роботи виконувалися з урахуванням наших побажань», — розповідає авторка проєкту Анна Рикова.

«Ця доріжка просто спасіння! Раніше на цьому місті в погану погоду люди часто падали. Тепер стало набагато краще та безпечніше. Ми бачимо виконані роботи та відчуваємо, що про нас піклуються», — розповіла місцева мешканка пані Галина.

Загалом, за чотири роки існування проєкту містяни подали до «Бюджету участі» 159 проєктів з благоустрою міста, 59 з них перемогли, більшість з них вже виконано. Наразі в стадії реалізації знаходиться лише 10.

«Минулого року до нас звернулася Ганна с проханням прорахувати розміри доріжки і приблизну вартість робіт. Для цього ми виїхали зі спеціалістом департаменту, поміряли і за декілька днів надали відповідь. Частіше  містяни подають проєкти, які стосуються доріжок, тротуарів, освітлення. «Бюджет участі» є чудовою ініціативою, бо місцеві мешканці краще знають, що потрібно зробити в їхньому подвір’ї. Цього року кількість заявок з благоустрою в «Бюджеті участі» вже налічує 80. Ті, що наберуть найбільшу кількість голосів, будуть реалізовані наступного року», — розповів головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності міського голови та його заступників Антон Андрієнко.

А от на житловому масиві Придніпровськ мешканці подали одразу три проєкти: освітлення вулиці за межами школи № 98, а також освітлення футбольного поля та спортивного майданчику і освітлення в школі.  Усі три проєкти перемогли та були реалізовані.

«Більше 20 років ця територія біля школи була не освітлена. Поруч знаходиться покинута будівля, тож ходити ввечері було лячно. Це була актуальна проблема для місцевих мешканців. Також ми з батьками учнів школи обговорили, що потрібне освітлення на території школи. Наразі всі проєкти реалізовані, і ми дуже радіємо, що така можливість у Дніпрі є», — розповіла голова батьківської ради навчального закладу Олена Вернигора.

Програма «Бюджету участі» стартувала у 2017 році. За цей період мешканці Дніпра подали 1812 проєктів, 335 з них перемогли. Станом на серпень 2020 року, 243 проєкти вже реалізовано, зазначила директорка департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради Юлія Павлюк.

«Цього року стартував п’ятий етап проєкту, вже прийнято 543 заявки від дніпрян, наразі вони проходять стадію експертної оцінки виконавчими органами Дніпровської міської ради. Бо перш ніж відправити проєкт на голосування, ми повинні розуміти, що він відповідає положенням і нормам чинного законодавства та може бути реалізований виконавчими органами. У наступний вівторок буде проведене перше засідання експертної комісії з проєктів, що отримали позитивні оцінки. Голосування за проєкти розпочнеться 16 вересня і триватиме три тижні. До кінця жовтня будуть відомі переможці», — додала Юлія Павлюк.  

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: