Skip to content

Чому у Дніпрі висаджують клени та катальпи замість тополь

Евгентий Гольдман

Евгентий Гольдман

Чому у Дніпрі висаджують клени та катальпи замість тополь

Озеленення міста — тема, що ніколи не втрачає актуальності. Людям завжди цікаво, чому саме ті дерева, кущі та квіти висаджуються у місті.

— Насамперед потрібно дещо зануритися в технічні моменти, — розповідає Катерина Редько, начальник виробничого відділу КП «Міськзеленбуд». — Чому старі тополі поступово замінюють іншими деревами? Як у виду, в них є деякі недоліки: вони швидко ростуть та мають крихку деревину, що легко ламається. Тополі у Дніпрі пережили свій вік та є аварійними. Велика вірогідність, що під час поганої погоди: шквального вітру, зливи, снігопаду — дерева зламаються, що може завдати шкоди життю та здоров’ю людей чи їхньому майну.

Чому у Дніпрі висаджують клени та катальпи замість тополь

Зараз комунальники висаджують на вулицях клени, липи, катальпи, платани та горобину. Вони мають міцну деревину та ідеально підходять до нашого клімату.

Як правильно обрати дерева для присадибної ділянки? Спочатку потрібно визначитися, чого ви хочете від рослини: п’янкого аромату під час цвітіння, густої крони чи невибагливої у догляді.

— Липа під час цвітіння виділяє стійкий, приємний, але сильний аромат, так само як і катальпа, — продовжує Катерина Редько. – Тому, якщо ви чутливі до запахів, раджу обрати каштан. Він теж приємно пахне, проте аромат не такий насичений. Але потрібно враховувати, що каштани погано фільтрують повітря. Тож обирайте їх, якщо ваша ділянка розташована не біля доріг з інтенсивним рухом. Аби влітку мати на ділянці густу тінь, обирайте клен, платан або липу, бо вони мають велике листя та щільну крону.

Подальші поради будуть актуальними як для мешканців приватних будинків, так і багатоповерхівок. Перш ніж взятися за облагороджування ділянки чи двору, потрібно обрати рослини, спланувати, де, коли і як ви будете їх висаджувати. Поміркуйте, чи маєте ви достатньо часу для догляду за ним. Від цього залежить, яку саме рослину краще обрати.

Розпочнемо з кущів. У Дніпрі найбільш розповсюджені спіреї та форзиції, бо вони не потребують багато догляду і мають гарний вигляд. Також часто зустрічаються бузок та бірючина, які пишно цвітуть та приємно пахнуть.

— Висадкою квітів теж потрібно займатися ґрунтовно, — каже Катерина Редько. — Рраджу віддати перевагу багаторічним рослинам, бо вони потребують менших матеріальних затрат, самостійно ростуть та плетуться, не потребують багато догляду та частого поливу. Обирати рослину потрібно за місцем розташування квітника: наскільки яскраве освітлення, сухий грунт чи ні, багато піску чи будівельного сміття. Найчастіше обирають хосту, флокси та лілійники.

Якщо ви вирішили зупинитися на однорічних рослинах, обирайте петунію, бегонію, пеларгонію та сальвію. Вони гарно почуваються у нашому кліматі, швидко ростуть та мають пишний квіт.

Щоб поєднувати на одній ділянці і багаторічні, і однолітні рослини, потрібно запам’ятати кілька правил:

  • багаторічні завжди потрібно саджати на задній лінії, якщо квітник круглий, тоді посередині ділянки;
  • однолітні треба висаджувати ближче до огорожі, аби їх було добре видно, а також між багаторічними рослинами.

Дотримуйтесь цих правил, і ваш квітник завжди радуватиме вас. Грамотний підхід до планування допоможе створити квітник мрії.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: