Skip to content

Поль повертається: відкриваємо нову сторінку в історії Дніпра

Поль повертається: відкриваємо нову сторінку в історії Дніпра

У нашому місті знайшли фундамент старої Лазаревої церкви, в склепі якої, ймовірно, зберігаються останки Олександра Поля, першого почесного громадянина Катеринослава. Висока вірогідність того, що саме її залишки знаходяться поряд із курганом-меморіалом у Севастопольському парку. У Дніпрі Полю встановлений пам’ятник, його ім’я носить проспект (до декомунізації Кірова).

СТЕПОВИЙ КОЛУМБ

Щороку святкування Дня міста розпочинається біля пам’ятника Полю. Вдячні земляки згадують його внесок у вивчення залізних руд Криворіжжя. З цього, власне, і розпочалася нова ера промислового виробництва у Придніпровському краї. Зміцнення економічного потенціалу сприяло бурхливому розвитку Катеринослава. Його можна назвати основоположником міста, вважає Борис Філатов, мер Дніпра.

«Майже 15 років він оббивав пороги чиновників високих кабінетів столиці, вимагаючи побудувати в рідному місті залізницю і міст, щоб розпочати розвивати промисловість, — написав міський голова на своїй сторінці у фейсбуці. — А з нього насміхалися. Він був не просто феноменально освіченим геологом і інженером, успішним агрономом і підприємцем, але й археологом і збирачем козацьких старожитностей. Він був вихідцем з англійських і шведських дворян і поріднився зі знаменитою українською династією Полуботків. Він був душею цього міста, такого складного і такого рідного. Врешті-решт він досяг свого. Побудував усе, що хотів. І занедбане провінціальне місто відродилося. За 25 років його населення збільшилося в чотири рази.

Поль повертається: відкриваємо нову сторінку в історії Дніпра

Вдячні земляки хотіли поставити йому пам’ятник ще за життя. Його називали степовим Колумбом, його ім’я написали на дошці пошани у залі Міської Думи, його портрет повісили у Потьомкінському палаці, а у двох університетах започаткували його іменну стипендію.

Він пішов з життя так швидко, як і жив, — продовжує Борис Філатов. — Пішов пити з друзями пиво в Англійський клуб і миттєво помер від серцевого нападу. Люди були шоковані. Коли його ховали, вся дорога до кладовища була всипана квітами і освітлена ліхтарями. А потім його забули. Люди за звичай невдячні, у них коротка пам’ять. А коли земляки згадали, їм стало соромно, з жахом вони усвідомили, що загубили його могилу!

З першого дня своєї каденції я дав клятву, що знайду місце, де він похований. Чотири роки я говорив про це всім і всюди. І не тільки говорив, а й робив. І в нас усе вийшло. Більше ніж через сто років після його смерті. Ми впевнені, що знаємо, де знаходиться його могила. Ми відкриємо нову сторінку в історії Дніпра».

МОГИЛУ ЗАГУБИЛИ

Постаттю Олександра Поля до 80-х років ніхто не цікавився. Його сприймали, як поміщика, який нічого корисного для трудового народу не зробив. Як пояснив Дмитро Каюк, директор КП «Етнографічні парки Дніпра», після смерті Поля, незважаючи на його високу популярність, не лишилося жодного свідчення чи опису його могили, вона вважалась втраченою.

Історики і науковці почали вивчати документи, що свідчили про його життя і діяльність, і висувати гіпотези, де може знаходитись могила, лише в 90-х роках.

Поль повертається: відкриваємо нову сторінку в історії Дніпра

— Було багато досліджень, — розповідає Дмитро Каюк. — Наша команда, сформована Борисом Філатовим, 2016 року провела перший круглий стіл. Увесь цей час ми працювали над вивченням життєдіяльності Поля і пошуком місця його поховання. Улітку минулого року створили робочу групу.

Різні історичні дані стверджують, що Олександр Поль був похований у склепі під Лазаревою церквою. Про це є запис, датований 1913 роком, що зберігається в Дніпровському історичному музеї. З часом історики визначились і з місцем розташування церкви. Це територія колишнього Севастопольського кладовища. В середині минулого століття, за комуністичного режиму, церкву та цвинтар знищили. Тривалий час вважалося, що рештки фундаменту споруди знаходяться в основі кургану-меморіалу на честь загиблих під час оборони Севастополя у Кримській війні 1853—1856 років. Меморіал тривожити ніхто не збирався. Про жодні пошукові роботи там не йшлося і пересвідчитися у точному місцезнаходженні Лазаревої церкви не було можливості.

ПОДОРОЖІ В ЧАСІ

Нині здогадки про розташування церкви спростували.

— Спільними зусиллями нам вдалося встановити з ймовірністю 99,9 відсотка передбачуване місце поховання першого почесного громадянина нашого міста Олександра Поля, — сказав Борис Філатов. — Завдяки проведеним дослідженням ми з’ясували, що фундамент Лазаревої церкви знаходиться в іншому місці.

Поль повертається: відкриваємо нову сторінку в історії Дніпра

Зробили це за допомогою картографічних і фотодокументальних спостережень дніпровського дослідника Артема Костюка. Торік він здобув муніципальний грант у програмі «Культурна столиця» і за ці кошти придбав німецькі аерознімки Люфтваффе 1940-х років. За допомогою спеціальної програми можна розставити точки геолокації і побачити одні й ті ж об’єкти в часі. Словом, одночасно поспостерігати за сучасними вулицями парками, будинками і побачити, яким було місто в 1941—44 роках.

— Коли я почав працювати з фотографіями 1944 року, що охоплюють територію Севастопольського кладовища, був здивований відсутністю дерев, — розповідає Артем Костюк. — Але значною мірою це і дозволило визначитись із точними к о о р д и н а т а м и Лазаревої церкви. Переконаний, що вона знаходиться під курганом. Я зробив для двох об’єктів спільну точку. Тоді програма видала серйозні викривлення. Така помилка означала, що точка встановлена неправильно. Я прибрав її, синхронізував знімки. Зрештою побачив, що будівля церкви знаходиться південніше кургану. Співставлення цієї світлини з наявними картографічними матеріалами вказало на точне місце розташування залишків Лазаревої церкви. Згодом це підтвердили археологічні розвідки.

ПАНТЕОН І КЕНОТАФ ПОЧЕСНИХ ГРОМАДЯН

Борис Філатов вважає, що ця подія стане знаковою і допоможе відкрити нову сторінку в історії міста, тому що Поль – символ. «Це людина, якій ніхто не вірив, але він заряджав усіх своїм ентузіазмом, ерудицією, екстраординарністю. Його постать ні в кого не викликає відрази, його по праву можна вважати навіть засновником Катеринослава. Зрозуміло, що він належить до іншої історичної епохи, однак уся слава і подальша доля Дніпра як промислового міста зобов’язані Олександру Миколайовичу Полю», — наголосив він.

Поль повертається: відкриваємо нову сторінку в історії Дніпра

Вже цього року на День музеїв, 18 травня, розпочнуться археологічні розкопки на місці, де знаходиться фундамент Лазаревої церкви. До складу експедиції увійдуть провідні антропологи України з Києво-Могилянської академії. Вони проведуть антропологічну експертизу. Олександр Поль мав специфічну форму черепа. В Аргентині мешкають нащадки сестри Поля, можливе і ДНК-тестування.

— Якщо ж варвари знищили могилу і викинули останки першого почесного громадянина Катеринослава та інших поважних громадян міста, які були поховані в склепах Лазаревої церкви, то ми вшануємо їхню пам’ять, встановивши пантеон або кенотаф почесних громадян, — наголосив мер Дніпра. — Це буде місце, що належатиме всім містянам. Там не стоятиме церква жодного з патріархатів. Щоб уникнути будь-яких претензій, одразу кажу про це.

Автор Ника Богданова

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: