Skip to content

У Дніпрі використовують новітні технології для пошуку імовірного місця поховання Олександра Поля

У Дніпрі використовують новітні технології для пошуку імовірного місця поховання Олександра Поля

У Дніпрі, у Севастопольському парку, знайшли імовірне місце розташування Лазаревської церкви. Фахівці вважають, що там має бути похований Олександр Поль. Але перш ніж проводити масштабні археологічні розкопки, до дослідження залучили новітню техніку – геосканер.

«До початку масштабних археологічних робіт ми проводимо геологічне дослідження разом із представниками громадської організації  «Асоціація Ноосфера». Відомо, що у самій церкві була кріпта – внутрішня камера, де відбувалося поховання священнослужителів і видатних мешканців міста», – розповідає директор комунального підприємства «Етнографічні парки Дніпра» Дніпровської міської ради Дмитро Каюк.

Геосканер дозволяє аналізувати ґрунт на глибині до 10 метрів. Представники громадської організації  « Асоціація Ноосфера» досліджуватимуть приладом територію парку декілька днів. Після цього зроблять 3D-зображення, яке і покаже розташування фундаменту Лазаревської церкви.   

«Прилад добре виявляє перешкоди під землею: фундаменти будівель, пустоти. Ми сподіваємося, що після роботи безпосередньо на місці та обробки даних, зможемо точно вказати місце знаходження Лазаревської церкви. Таке попереднє дослідження дозволяє проводити розкопки саме на тих місцях, де достеменно відомо, що щось знаходиться. А це економія часу та ресурсів», – каже ментор лабораторії робототехніки «Noosphere Engineering School», кандидат фізико-математичних наук Ігор Гомілко.

У Дніпрі використовують новітні технології для пошуку імовірного місця поховання Олександра Поля

Нагадаємо, різні історичні дані стверджують, що Олександра Поля було поховано у склепі під Лазаревською церквою. Тривалий час вважалося, що рештки фундаменту споруди знаходяться в основі кургану-меморіалу на честь загиблих під час оборони Севастополя, однак цьогоріч це спростували. Зробили це за допомогою співставлення німецького аерознімку Люфтваффе від 1944 року з наявними картографічними матеріалами. Припустили, що Лазаревська церква розташовується в іншому місці, згодом це підтвердили археологічні розвідки.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: