Skip to content

Мер Дніпра провів першу консультаційну зустріч щодо створення сучасного Музею історії Дніпра

Борис Філатов запросив до обговорення концепції нового Музею історії Дніпра науковців, колекціонерів і музейників міста

21 січня міський голова Борис Філатов провів першу консультаційну зустріч щодо створення сучасного Музею історії Дніпра. До обговорення концепції долучилися історики, колекціонери та музейники. Мер переконаний: ідея створення такого музею для міста є знаковою, а те, яким саме він буде, потрібно вирішувати консолідовано.

Музей історії Дніпра об’єднає минуле і сьогодення міста. Його філософія відрізнятиметься від подібних традиційних майданчиків, однак не дублюватиме жоден із них. «Я хотів би, щоб сьогодні ми послухали одне одного – як ми це бачимо, а потім підключали своїх колег, людей, кому це не байдуже. Уже в результаті колегіального рішення ми цю всю історію концептуємо і представимо на розгляд територіальної громади. Для мене цінна думка кожного з вас. Це дозволить досягти якісного результату», – сказав Борис Філатов. Мер Дніпра також наголосив, що такі зустрічі проводитимуть і надалі.

Як усе зростало і будувалося, ким були і чим жили різні покоління містян (від часів Катеринослава і до сьогодні) тут хочуть показати за допомогою інтерактивних інсталяцій, предметів, до яких можна буде доторкнутися, а також доповненої реальності. Основним акцентом буде саме тематичний поділ площини.

Борис Філатов запросив до обговорення концепції нового Музею історії Дніпра науковців, колекціонерів і музейників міста

Борис Філатов зауважив, що майбутній музей повинен передавати дух міста: «Для мене він (дух міста, – ред.) ототожнюється з птахом фенікс. Це – місто з дуже цікавою хімією».

Із тим, що музей повинен стати упізнаваним відображенням Дніпра як українського міста, погоджується і доктор історичних наук, голова Дніпропетровської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор регіонального відділення Інституту національної пам’яті Ігор Кочергін.

«Треба показати особливість Дніпра. Показати місто українське – зі своїм характером», – переконаний пан Кочергін.

Крім цього, фахівці наголошують, що музей повинен відображати соціальну трансформацію, котра відбувалася з мешканцями протягом десятиліть. А ще музейну площину хочуть використовувати як майданчик для обміну думками та інформацією, а також як місце для роботи науковців, тож тут хочуть створити і електронний архів.

Мер Дніпра провів першу консультаційну зустріч щодо створення сучасного Музею історії Дніпра

Очікується, що створення Музею історії Дніпра може розпочатися вже цього року. Нині для його розміщення розглядають, зокрема, Будинок губернатора, утім не виключають і інші приміщення. Серед основних вимог – комфорт і доступність для всіх відвідувачів.  

Уперше про проєкт подібного музею заговорили ще в 50-х роках минулого століття, однак реальних кроків до сьогодні зроблено не було.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: