Skip to content

ЗЕ-Команда хоче суперцентралізувати країну

ЗЕ-Команда хоче суперцентралізувати країну

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Про це повідомляє «НМ» з посиланням на фейсбук сторінку Олександра Ганущина.

Проєкт закону №2598 зареєстрований 13 грудня.

У ньому бачимо наміри не децентралізувати, а суперцентралізувати країну, нарізати нові області і наділити інститут Президента мегаповноваженнями.

Ось основні витяги із законопроєкту, який пропонує до ухвалення уже найближчим часом владна команда:

Стаття 106. Президент України: 8- 1) тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради за поданням префекта та призначає тимчасового державного уповноваженого у випадках, визначених цією Конституцією;

Стаття 85. До повноважень Верховної Ради України належить: 29) утворення і ліквідація громад, округів, областей, встановлення і зміна їхніх меж, віднесення поселень до категорії сіл, селищ, міст, найменування і перейменування поселень, громад, округів, областей за поданням Кабінету Міністрів України;

ЗЕ-Команда хоче суперцентралізувати країну

У разі ухвалення радою, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України та створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності чи загрозу національній безпеці, Президент України за поданням префекта зупиняє указом дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного Суду України, тимчасово зупиняє повноваження голови громади, складу ради громади, окружної, обласної ради та призначає тимчасового державного уповноваженого.

Тимчасовий державний уповноважений спрямовує та організовує діяльність відповідних виконавчих органів ради громади, виконавчого комітету окружної, обласної ради.

 Перші місцеві вибори голів громад, до рад громад, окружних, обласних рад проводяться протягом 90 днів після набрання чинності законом, яким встановлюється адміністративно-територіальний устрій;

Повноваження сільських, селищних, міських голів та депутатів місцевих рад, обраних на перших, чергових виборах у жовтні 2015 року та місцевих виборах у період з жовтня 2015 року до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», припиняються з дня набуття повноважень головами громад, відповідними радами громад, окружними, обласними радами, обраними на перших місцевих виборах після набрання чинності законом, яким встановлюється адміністративно-територіальний устрій.

Строк повноважень голови окружної, обласної ради становить один рік. Обрання голови окружної, обласної ради відбувається на основі ротації.

АПД Механізм зміни правового статусу адмінтеродиниць — найбільша #зрада цього законопроєкту. Бо не дай Бог ухвалять цей покруч, і на догоду монобільшості лише 226 голосів дають нову область з окремим правовим статусом. Не конче Лугандон, можна підійти творчіше

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: