Skip to content

Оприлюднені результати п’ятого муніципального всеукраїнського опитування

Вера Белоусова

Оприлюднені результати п’ятого всеукраїнського опитування

Соціологічна група «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту (IRI) восени цього року провела п’яте всеукраїнське муніципальне опитування. Його результати опублікували на початку тижня. Про це повідомив під час пресконференції голова правління «Комітету виборців України» Станіслав Жолудєв. Загалом опитали 19 200 осіб – мешканців 24 міст (по 800 респондентів у кожному). Питання ставили під час персонального інтерв’ю вдома у респондентів з 6 вересня по 10 жовтня 2019 року. Муніципальні опитування проводяться в Україні з 2015 року і дають змогу зафіксувати зміни у ставленні мешканців міст до органів місцевого самоврядування та надання комунальних послуг, а також соціально-політичної ситуації у державі.

«Слід зауважити, що під час опитування не бралися до уваги розміри міст, адже є різниця між столицею, наприклад, та невеликим обласним центром. Але в усіх містах опитали чомусь однакову кількість людей. Так само слід звернути увагу і на період збору інформації. З 6 вересня по 10 жовтня – це час після обрання та на початку роботи нового складу Верховної Ради України, коли люди перебували в ейфорії від бурхливих змін, що відбулися у державі», – зазначив Станіслав Жолудєв.

Результати опитування показали, що вперше у 2019 році люди стали більш позитивно оцінювати загальну ситуацію в країні. Найбільш оптимістично налаштовані мешканці Луцька – 62 % респондентів вважають, що справи в Україні йдуть у правильному напрямку, і лише 18 % – у неправильному; у Дніпрі позитивно відповів на це питання 61 %, негативно – 21 % опитуваних; у Кропивницькому думки розділилися у співвідношенні 61% до 20%.

Оптимістично дніпряни оцінюють ситуацію й у рідному місті. 45 % вважають, що справи йдуть у правильному напрямку. І це найкращий показник починаючи з 2015 року. Стрімкий ріст позитивних оцінок відбувся торік (з 25-26 % у 2015-2017 рр. до 40 % у 2018 р.).
«Це пояснюється тим, що багато програм та ініціатив міської влади розраховані на декілька років і зараз мешканці Дніпра вже починають відчувати їх результат та бачать позитивні зміни», – зазначив голова правління «Комітету виборців України».

Однак за рік відбулося певне просідання в оцінках якості обслуговування та послуг. Така ситуація спостерігається по всій країні. Найвищі оцінки у гуманітарній та комунальній сферах, а найнижчі – у медицині.

Безпосередньо у Дніпрі найкраще оцінюють водопостачання, вуличне освітлення, базари та заклади торгівлі, парки та сквери. При цьому позитивну динаміку демонструють оцінки вуличного освітлення: якщо торік «відмінно» та «добре» висловилися про вуличне освітлення 37 % дніпрян, то у 2019 році – вже 47 %.

Проблемними залишаються доступ для людей з інвалідністю (позитив – 6 %, негатив – 65 %), розвиток промисловості (позитив – 6 %; негатив – 53 %), екологія (позитив – 9 %; негатив – 62 %), медичні заклади (позитив – 9 %; негатив – 59 %), паркування (позитив – 10 %; негатив – 52 %).

«Для коректної інтерпретації представлених даних слід зазначити, що сфери та послуги, за якими проводиться моніторинг, не рівнозначні між собою та можуть мати різну вагу і цінність для людей. Тобто значно вищим буде відсоток містян, для яких дороги, транспортна інфраструктура, водопостачання тощо є важливими. А тих, кого турбує стан, наприклад, дитячих садків чи закладів культури, буде значно менше, оскільки користуються послугами цих закладів не всі категорії громадян. Відповідно й оцінка якості різних сфер та послуг залежатиме від їхньої пріоритетності для кожного окремого респондента», – зауважив Станіслав Жолудєв.


За даними всеукраїнського муніципального опитування, найвище оцінюють рівень якості обслуговування та послуг у Івано-Франківську, Чернігові, Хмельницькому, Харкові та Вінниці.

«Некоректно порівнювати зміни, які відбуваються у маленьких містах та містах-мільйонниках. Адже останні мусять братися за масштабні проєкти, результати яких стануть помітними лише через роки. Також сфери та послуги можна поділити на більш та менш видимі. Наприклад, те, що стосується благоустрою, є помітним для більшої кількості містян, ніж, наприклад, сфера житлово-комунального господарства. Реконструкцію парку чи проспекту оцінить більше мешканців, ніж ремонт ліфта або покрівлі у певному будинку. Тому міста, де в останні роки робили акцент саме на перетворенні публічних просторів, зараз отримують більш схвальні оцінки від респондентів, ніж міста, які зосереджені на великих інфраструктурних проєктах та комплексній модернізації, до яких відноситься і наше місто», – пояснив експерт.

Отже, треба розуміти, що дане оцінювання носить частково суб’єктивний характер і не може повною мірою відображати реальний стан речей.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: