Skip to content

Подбай про довкілля – своєчасно сплати екоподаток: коментар Ганни Чуб

До областей, які є найбільшими забруднювачами навколишнього середовища в Україні, належить і Дніпропетровщина. Довкілля забруднюють підприємства, що ввозять, купують, виготовляють та реалізують підакцизні товари, зокрема, пальне та електричну енергію.

Хто забруднює довкілля?

За даними Міністерства екології та природних ресурсів України, головним джерелом забруднення повітря у масштабі країни залишаються ТЕС і ТЕЦ. Вони найчастіше здійснюють наднормативні викиди забруднюючих речовин.

На дорогах все більше автотранспортних засобів — росте кількість автозаправних станцій (далі – АЗС), робота яких призводить до постійного техногенного навантаження на довкілля.

Основними забруднюючими речовинами у процесі експлуатації АЗС при використанні бензину, дизельного палива та скрапленого вуглеводного газу є: бензин; вуглеводні насичені; пропан, бутан, етан, метан.

Тож, спроби створення нелегальних АЗС ведуть до втрат бюджетів з основних податків, а також — до забруднення атмосфери і несплати екологічного податку. Із-за недотримання нелегальними АЗС правил експлуатації, відбуваються викиди парів бензину та дизельного палива у атмосферне повітря, аварійні витоки та розливи палива, що створює безпосередню загрозу для життя і здоров’я громадян.

Водночас, навіть за наявності багатьох негативних чинників, галузі, які сплачують акцизний податок, були і залишаються джерелом значних грошових надходжень до державного і місцевих бюджетів.

Враховуючи значення акцизного податку в економіці регіону і держави в цілому, функціонування легальних підприємств, які сплачують такий податок, є важливим для країни.

Для забезпечення стабільного розвитку та ефективного використання природних ресурсів наша країна має в основному спиратися на фінансові ресурси внутрішнього походження.

Екоподаток стимулює дбати про природу

Про охорону довкілля має дбати як держава, так і громадяни. Одним із джерел фінансування природоохоронних заходів є екологічний податок.

Його введено в Україні з 2011 року замість збору за забруднення навколишнього природного середовища. Цей податок передбачає цільове використання коштів. Впровадження екологічного оподаткування має прозорий механізм розподілу бюджетних коштів і результативне податкове регулювання.

Нагадуємо, що платниками екологічного податку відповідно до               ст. 240 Податкового кодексу України є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не ведуть господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються, зокрема:

  • — викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
  • — скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;
  • — розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об’єктах) суб’єктів господарювання).

Своєчасно сплачений екологічний податок – значний внесок у фінансування охорони навколишнього природного середовища.

Як висловився Жан-Ів Кусто, занапастити природу не можна, можна лише загинути разом з нею.

Отже, слід зробити висновок, що раціональне використання природних ресурсів кожним із нас, сумлінна сплата екологічного податку всіма суб’єктами господарювання, які забруднюють природу – це умови економічного і соціального розвитку, як нашого регіону, так і країни в цілому.

Ганна ЧУБ, в. о. начальника Головного управління Державної податкової  служби у Дніпропетровській області

Категория: Архив, Новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: