Skip to content

Борис Філатов про Ситуаційний центр Дніпра: це не лише безпека на вулицях, а й зиск для міста

София Танченко

Борис Філатов про Ситуаційний центр Дніпра: це не лише безпека на вулицях, а й зиск для міста . Новости Днепра

Ситуаційний центр мерії Дніпра – це складна модульна система, котра взаємодіє з усіма сферами міського господарства. Камери відеонагляду суттєво допомагають правоохоронцям розкривати злочини. 6 листопада у Ситуаційному центрі влаштували практичне навчання, під час якого було змодельовано викрадення автівки. Автокрадіж відбувся біля кінотеатру «Салют».

Чергових поліцейських у Ситуаційному центрі рацією повідомили про злочин. Характеристики машини – її марку, номерний знак і особливі прикмети – вносять до бази. Далі моделюють маршрут викрадача. Після цього починається переслідування. Рух авто бачать на екранах Ситуаційного центру. Правоохоронці зазначають: важливо перехопити машину до того, як вона виїде за межі міста, де вже немає такої кількості відеокамер. За подіями в режимі реального часу патрульні поліцейські стежили разом із мером Дніпра Борисом Філатовим. Операція тривала трохи більше двадцяти хвилин. Крадія зупинили біля Кайдацького мосту. Така навчальна тривога показує — завдяки камерам Ситуаційного центру розкриття злочинів за гарячим слідом може бути більш оперативним.

«Ми і надалі розвиватимемо систему Ситуаційного центру. Місто зацікавлене в цьому не лише тому, що це – порядок і безпека на вулицях територіальної громади. Це також зиск для міста. Та хочу підкреслити: все залежатиме від майбутнього державного бюджету, від того, чи буде децентралізація згортатися фінансово або ж територіальним громадам і надалі дадуть вільно дихати. Яким буде державний бюджет – від цього залежатиме і міський кошторис: ми будемо бачити – якими показниками бюджету розвитку оперуємо», – сказав Борис Філатов.

Так, завдяки охопленню міських територій камерами відеоспостереження вдалося суттєво зменшити кількість викрадень люків, парканів, деталей ліфтів і викрити несанкціоновані пункти прийому металобрухту. Раніше це завдавало місту багатотисячних збитків. Водночас, за даними правоохоронців, лише протягом останнього місяця камери Ситуаційного центру зафіксували близько 9 тис. випадків ймовірних правопорушень на дорогах. За номерними знаками зупиняли машини, котрі перебували в розшуку, а також ті, чиї водії знаходилися у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Загалом у Дніпрі у розшуку перебуває близько 120 автомобілів. За останній місяць за відеоматеріалами вдалося знайти та зупинити 87 машин.

«Розміщені камери суттєво полегшують роботу працівникам правоохоронних органів. Тісна співпраця з міською владою, Ситуаційним центром дає свої позитивні результати», — повідомив старший лейтенант поліції Микола Рябовол.

Крім цього, за словами поліцейського, завдяки камерам власникам авто повертають навіть вкрадені з машин колеса, а ще розкривають пограбування та напади на людей. Подекуди така робота займає у правоохоронців близько години – адже усі пересування зловмисників видно на екранах Ситуаційного центру. Як відомо, центр запрацював у грудні минулого року. Нині до нього підключено загалом уже майже 900 камер. Зокрема, близько 400, котрі можуть розпізнавати автомобільні номери, та 20 зроботизованих. Саме їх поліцейські вважають найефективнішими для запобігання та розкриття правопорушень.

Категория: Новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: