Skip to content

Чотири роки з ProZorro: досягнення Дніпра

Алина Таран

Алина Таран

У липні цього року виповнилось 4 роки, як Дніпро почав використовувати систему публічних закупівель ProZorro. За цей час місто зекономило 1,12 млрд грн міського бюджету, — про це на пресконференції розповів голова правління Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Станіслав Жолудєв.

«Ми продовжуємо низку заходів щодо моніторингу діяльності органів місцевої влади та місцевого самоврядування і говоримо сьогодні про систему публічних закупівель ProZorro. Загалом, запрацювала вона з початку 2015 року, а з 1 серпня 2016-го стала обов’язковою для використання на всій території України. У нашому місті перші відкриті торги через систему ProZorro відбулися у липні 2015 року, тобто Дніпро став проводити закупівлі через систему ще до того, як вона стала обов’язковою.

У 2016 році Дніпровська міська рада ухвалила рішення, згідно з яким усі закупівлі муніципалітету та його виконавчих органів від 3 тис. грн проходять через ProZorro. З 2018 року було вирішено поширити допорогові закупівлі у 3 тис. грн і на депутатські кошти. Завдяки цьому на закупівлях Дніпро вже зекономив понад 204 млн грн коштів міського бюджету», — зазначив Станіслав Жолудєв. Також він повідомив, що за даними статистичного модуля аналітики bi.prozorro.org з початку використання ProZorro Дніпровська міська рада провела 55 тис. торгів, очікувана вартість яких становила 40 млрд грн.

«Безпосереднім лідером серед державних установ за кількістю проведених процедур є Київська міська державна адміністрація – 260 тис. процедур. Друге та третє місце відповідно посідають Міністерство освіти (132 тис. процедур) і Міністерство інфраструктури (125 тис. процедур). Дніпровська міська рада за кількістю проведених процедур в рейтингу всіх організацій входить до першої десятки, а серед міських рад посідає друге місце, попереду тільки Маріупольська міська рада. При цьому за загальною сумою зекономлених коштів саме Дніпровська міська рада є безпосереднім лідером серед всіх міських рад і сьомою в рейтингу всіх організацій. За цим показником жодна з інших міських рад не потрапила у ТОП-10 загального рейтингу», — відзначив Станіслав Жолудєв.

Згідно із статистичними даними, Харківська міська рада посідає 11 позицію (економія склала 866 млн грн), Львівська – 16 ( 675 млн грн), Маріупольська – 19 (580 млн грн), Запорізька – 20 (570 млн грн), всі інші розташувалися нижче.

«У самому ж Дніпрі лідером серед виконавчих органів ДМР за економією міського бюджету є департамент благоустрою та інфраструктури, якому вдалося заощадити 655 млн грн, наступним є департамент житлового господарства – 117 млн грн, потім департамент гуманітарної політики – 88 млн грн, департамент транспорту та транспортної інфраструктури – 85,5 млн грн, департамент охорони здоров’я зекономив 73 млн грн», — такі дані навів Станіслав Жолудєв.

Також він додав, що найбільшу кількість торгів провів департамент охорони здоров’я – 19,2 тис. процедур. Далі йдуть — департамент гуманітарної політики (15,1 тис. процедур), департамент благоустрою та інфраструктури (7,4 тис.), департамент транспорту та транспортної інфраструктури (3,1 тис.), департамент житлового господарства (2,8 тис.). Загалом у торгах, оголошених ДМР, взяли участь майже 10 тис. учасників, у середньому 2,16 пропозиції на торги.

«Як бачимо, наше місто є одним із незаперечних лідерів щодо торгів через систему ProZorro. А на муніципальному рівні взагалі посідає перше місце серед всіх обласних центрів і міст-мільйонників, поступаючись лише Київській міській державній адміністрації — специфічному суб’єкту господарювання», — підсумував голова правління Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Станіслав Жолудєв.

http://bi.prozorro.org/http/sense/app/fba3f2f2-cf55-40a0-a79f-b74f5ce947c2/sheet/HbXjQep/state/analysis#view/pEh

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: