Skip to content

У Дніпрі почався IV етап Бюджету участі

София Танченко

У Дніпрі почався IV етап Бюджету участі. Новости Днепра

За три роки впровадження цього пілотного проекту активні громадяни вже подали на розгляд експертів 804 проекти.  Переможцями було визнано 227, а отже, за їх реалізацію сплатило місто. Зацікавленість дніпрян в проекті зростає з року в рік, минулого року у відповідь на петицію громадськості фінансування Бюджету участі збільшили мало не удвічі – з 16 млн. грн. до 31 млн. грн.

Нові книжки, пуанти, тренажери, вікна та асфальт

Саме завдяки Бюджету участі нині на житловому масиві Парус замість тихої бібліотеки із старенькими книжками діє сучасний інформаційний центр, який став справжнім місцем тяжіння для дітей та підлітків. Останні тридцять років грошей на ремонт бібліотеки не було, тож про закупку нових комп’ютерів та мультимедійного обладнання мова взагалі не йшла. Ба більше, коштів не мали навіть на нові книжки. Небайдужі містяни вирішили змінити ситуацію,  розробили проект оновлення закладу та подали його на розгляд експертної комісії міського Бюджету участі, перемогли – і отримали гроші! Лише на новенькі книжки для юних бібліоманів витрачено близько 20 тисяч гривень. А ще — відремонтовано підлогу, встановлено камери відеоспостереження,  новенькі столи та стільці для читання й різноманітних прикладних гуртків, комп’ютер для роботи і розваг, проектор для перегляду фільмів та дуже популярний у дітей невеличкий ляльковий театр.

227 громадських проектів реалізовано коштом Бюджету участі з 2016 по 2018 р.р.

Вчасно зрозуміли, де знайти гроші, аби покращити якість життя собі та сусідам, і в одній з багатоповерхівок на вулиці Робочій. Там за кошти міського бюджету вдалося перетворити занедбаний пустир на яскравий спортивно-ігровий майданчик. Височенні бур’яни та сховані у них ремонтні ями глибиною аж до підземних комунікацій нарешті зникли, а замість них та радянських іржавих «турніків» постали сучасні тренажери, дитячі гірки та гойдалки. На прибудинкових шляхах замість побитого часом та калюжами асфальту вклали новий, зручні та охайні лавочки біля під’їздів  зайняли місце жалюгідних залишків, понівечених часом та людьми.

Цими ж днями відкриє двері створений коштом Бюджету участі один з перших молодіжних просторів Дніпра для школярів та учнів ПТНЗ. Тут, на базі Дніпровського центру професійно-технічної освіти (вул. Алтайська, 6-а) провадитимуться різноманітні тренінги, семінари, консультації та розважальні заходи. Тобто можна буде і повчитись тому, чому не вчать у школі, і попрацювати за комп’ютером, і в приставку при нагоді пограти. Ідея створення такого простору належить ініціативним учням закладу, які дізналися про партиципаторне бюджетування та зуміли пройти всі його сходинки. Запропонований ними малий гуманітарний проект посів 5 місце, тож міськрада дала кошти на його реалізацію.

Фінансування Бюджету участі 2019 року збільшено майже у два рази – з 16 млн. грн.. до 31 млн. грн.

Таких історій про те, як завдяки фінансуванню з міського Бюджету участі вирішувались нарешті важливі для містян проблеми, у нашому місті вже кілька сотень. Місто давало гроші, аби його мешканці започатковували спортивні фестивалі, ремонтували свої будинки, купували пуанти для дитячих ансамблів, вкладали у дворі асфальт,  засновували студії звукозапису та вивчення іноземних мов, облаштовували сквери, під’їзди та школи, запроваджували енергозберігаючі технології вдома та на роботі, і не тільки. Проекти дуже різні за змістом та  вартістю, але всі вони – і гуманітарні, і прикладні, визначені як муніципальні, не тільки спрямовані на вирішення якихось термінових нагальних проблем.  Чи не найважливіше те, що Бюджет участі дає можливість активним громадянам реально вплинути на формування стратегії розвитку нашого міста. 

Як залучитись до проекту Бюджету участі?

На IV етапі Бюджету участі подати свої проекти на розгляд експертів можна впродовж цілого місяця, — до 21 липня. Після розгляду та перевірки поданих ідей з 21 жовтня по 21 листопада відбуватиметься голосування на офіційному сайті Бюджету участі. До речі, відтепер право голоса місто надало й тим, хто досяг не 18 років, як раніше, а лише 16. Вибачте – вже 16! Проекти, які підтримає більшість, впроваджуватимуть наступного, 2020 року.

Кінцевий термін подачі громадських проектів до IV етапу Бюджету участі – 21 липня 2019 року.

Пропонувати можна проекти вартістю до 1 млн грн. (малі – до 200 тис. грн., великі до 1 млн. грн..) Але усі проекти, і муніципальні, і гуманітарні, повинні мати мету, кошторис та бажано – візуалізацію. Подати проект на розгляд можна в електронному вигляді за посиланням  https://adm.dniprorada.gov.ua, або на папері — через ЦНАП «Лівобережний» (пр. Слобожанський, 31-д) та ЦНАП «Правобережний» (пр. Дм.Яворницького, 75, к. 105). 

Тим, у кого  є власний корисний для громади проект, за роз’ясненнями можна звернутися в департамент інноваційного розвитку Дніпровської міської ради за телефоном 791-11-95 та в листі на е-mail [email protected] . За наявності організованих груп зацікавлених громадян працівники департаменту готові здійснити консультації в приміщеннях бібліотек або інших закладів загальної доступності. 

Конкурс на участь в експертній комісії Бюджету участі триватиме до 2 липня. До участі запрошуються представники громадських об’єднань та благодійних організацій, а також активних авторів проектів Бюджету участі попередніх етапів

Хто визначатиме переможців?

Цього року тих, хто визначатиме, на що саме місто даватиме гроші, обиратимуть не так, як раніше. Міський голова Дніпра Борис Філатов вже оголосив конкурс на склад експертної комісії. В конкурсі можуть брати участь громадські об’єднання та благодійні організації шляхом включення свого представника, а також активні громадяни з числа авторів проектів Бюджету участі попередніх етапів. Тобто, цього року громадськість складатиме не менше 50 % експертної комісії (минулого, 2018-го, — лише 30 %). Заявки на участь в комісії приймають з 19 червня по 2 липня у департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради за адресою: м. Дніпро, площа Героїв Майдану, 1, к.217.   

За новими правилами, громадськість складатиме не менше 50 % експертної комісії (минулого року —  30 %).

Отримати більше інформації про Бюджет участі у Дніпрі та про проведення інформаційних заходів для авторів, можна у соціальній мережі Facebook: https://www.facebook.com/groups/pb.dnipro, а також на платформі Громадський проект: https://adm.dniprorada.gov.ua/news/list. Ютуб канал департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради https://www.youtube.com/watch?v=Hg0SCTQvinQ.

Автор Інна Внукова

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: