Skip to content

Соціальні проекти для людей похилого віку: Досягнення Дніпра

Алина Таран

Алина Таран

Одним із завдань соціальної політики є забезпечення комфортних та гідних умов для самоствердження та самореалізації населення, зокрема й людей похилого віку. В Україні в рамках євроінтеграційних процесів поступово створюють умови для повноцінного відпочинку, навчання, здорового старіння та активного довголіття й поліпшення якості життя в поважному віці. Про це під час пресконференції повідомила кандидат соціологічних наук, член Соціологічної асоціації України, експерт у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.

Вона навела статистичні дані Державної служби статистики, згідно з якими 30% населення України – це люди похилого віку. У державі мешкає майже 13 мільйонів осіб старше 55 років, із яких 7 мільйонів – старше 65 років. У Дніпрі люди похилого віку складають третину населення. Тут проживає понад 300 тисяч осіб старше 55 років, із яких 167 тисяч – старше 65 років. Тому для Дніпра соціальні програми та проекти, які спрямовані саме на цю категорію громадян, є актуальними та вкрай необхідними.

«У нашому місті з 2016 року за ініціативи міської влади реалізують два унікальні проекти для літніх людей – муніципальний табір «Золотий вік» та Університет третього віку. В рамках ініціативи табір «Золотий вік» коштом міського бюджету організовує оздоровлення та відпочинок містян поважного віку. Впродовж трьох останніх років тут відпочили майже 23 тисячі пенсіонерів. У перший рік роботи табір відвідали 3 тисячі осіб, у другий – вже 8 тисяч, а минулого року кількість відпочиваючих сягнула майже 12 тисяч осіб. Це говорить про те, що міська влада намагається розширювати проект, щоб якомога більше людей похилого віку змогли скористатися можливістю безкоштовного відпочинку», – зазначила Надія Міхно.

Ще одним інноваційним проектом є навчання людей похилого віку, яке допомагає їм інтегруватися до сучасного соціуму та сприяє поліпшенню якості життя. В Україні Університети третього віку діють у Києві, Дніпрі, Харкові, Львові, Одесі, Запоріжжі, Полтаві, Кривому Розі, Луцьку, Вінниці та інших містах. Однак саме в Дніпрі Університет третього віку – єдиний, що підтримується бюджетом міста, за ініціативи міського голови Бориса Філатова. Це дозволяє соціальному проекту бути масштабнішим та масовішим. Наразі студентами Університету третього віку стали вже понад 8 тисяч дніпрян поважного віку – це в 10 разів більше, ніж було на момент запуску проекту навесні 2017 року (700 осіб).

«Я відвідую Університет третього віку впродовж багатьох років. І це не набридає, адже щоразу на заняттях знаходиш для себе щось нове. Отриманими знаннями ми користуємося у повсякденному житті. Це і правові питання, наприклад, щодо оформлення спадку, і знання з агрономії, корисними є лекції, присвячені якості харчових продуктів, і, звісно, заняття спортом, не говорячи вже про опанування комп’ютерних технологій та вивчення іноземних мов. А ще турбота, терпіння та увага з боку організаторів проекту та викладачів дозволяє нам навчатися з насолодою від процесу. Велика подяка за цей проект меру міста Борису Філатову, за той запал, який ми маємо від навчання в Університеті третього віку. Це все дає стимул до життя і показує, що в поважному віці сидіти на лавці та страждати – не вихід, адже життя насичене і воно триває», – поділилася враженнями студентка Університету третього віку Лідія Прокоф’єва.

«Ще хочу подякувати Борису Філатову та його команді за створення всіх умов для участі нашої команди Університету третього віку у сеньйоріаді, яка проходила в Луцьку та в Польщі. І перш за все, наша велика вдячність за отримані від цих подій яскраві емоції. Тоді ми дуже хвилювалися перед виступом, але коли посіли третє місце серед понад 70 команд з різних країн світу, ми так зраділи, неначе виграли Лігу чемпіонів УЄФА. Такі заходи так або інакше наближають наше місто до Європи та світових цінностей. Думаю, що згодом подібні події відбуватимуться і в нашому місті», – наголосив студент Університету третього віку Микола Давидич.

За словами Надії Міхно, Дніпро наразі є лідером у впровадженні соціальних проектів для літніх людей.

«Тому вже цього тижня саме в нашому місті відбудеться Всеукраїнська конференція керівників та представників Університетів третього віку України. З усієї держави, а також з країн Східної Європи з’їдуться керівники та представники Університетів третього віку для того, щоб поділитися досвідом та обговорити актуальні питання адаптації старшого покоління до сучасного життя в суспільстві. Також очікуються представники Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства молоді і спорту України», – підсумувала Надія Міхно.

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: