Skip to content

Дніпро посідає перше місце з-поміж міст-мільйонників за позитивними оцінками рівня доступності для людей з особливими потребами

Яна Слабышева

Яна Слабышева

У Дніпрі мешкає 37,8 тис. осіб з інвалідністю, з яких 3 тис. мають інвалідність першої групи, 13,7 тис. – другої, майже 21 тис. – третьої та 84 дитини з інвалідністю. Наскільки дружнім є Дніпро до людей з особливими потребами, обговорювали експерти під час прес-конференції. 

Зокрема, кандидат соціологічних наук, член Соціологічної асоціації України, експерт у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно навела дані четвертого муніципального опитування. Його результати показали, що лише 14% мешканців Дніпра позитивно оцінюють рівень доступності для людей з інвалідністю. Причому така ситуація характерна й для інших міст України. За позитивними оцінками Дніпро посідає 4-те місце серед 24 обласних центрів, а з-поміж міст-мільйонників взагалі є лідером. Для порівняння: Львів розташувався на 6-й сходинці (10% респондентів поставили позитивні оцінки), Харків – на 7-й (9%), Київ – на 13-й (7%), Одеса – на 17-й (6%). Найбільше задоволені доступом для людей з інвалідністю мешканці Вінниці (28%), Луцька (20%) та Житомира (14%), незадоволені – Хмельницького (3%) та Ужгорода (1%).

Справді, Дніпро, як і переважна більшість українських міст, має чимало проблем у цьому питанні, вони є системними й роками не вирішувалися. Однак останнім часом помітна тенденція до покращення ситуації. Наразі міська влада почала приділяти значну увагу вирішенню проблем людей з особливими потребами. Так, місто закуповує тролейбуси з низькою підлогою, під час реконструкції вулиць робиться пониження бордюрів у місцях перетину проїжджої частини, на перехрестях, біля пішохідних переходів. Нові зупинки громадського транспорту облаштовуються безбар’єрною пішохідною огорожею й тактильною плиткою. Вирішується питання ліфтів, що не працюють. Із цього року міська влада має намір розпочати будівництво пандусів до житлових будинків, у яких мешкають особи з інвалідністю. На це з бюджету міста заплановано виділити 1,5 млн грн, – наголосила Надія Міхно.

Голова громадської організації «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра» Ольга Волкова звернула увагу на те, що у місті мешкають не тільки люди з інвалідністю, а й маломобільні особи – батьки з маленькими дітьми, літні люди, люди з ментальними порушеннями тощо.

Таким маломобільним групам населення теж потрібен доступ до інфраструктури міста. Якщо ми говоримо про розвинуте місто, то воно має бути комфортним для всіх. Так, у Дніпрі встановлюють сучасні зупинкові комплекси, однак спочатку це робили без урахування побажань маломобільних людей. Але ми почали звертати на це увагу, і дуже добре, що нас почули та переробили недоліки. Наразі у місті створені робочі групи, які досліджують інфраструктуру Дніпра. Ми висловлюємо зауваження – на них реагують, і ситуація поступово змінюється, – розповіла Ольга Волкова.

На прес-конференції також була присутня член ГО «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра» Тетяна Подзюбан. Жінка пересувається у візку.

Дуже важливо, щоб суспільство приймало таких, як ми, навчилося жити разом, а не заплющувало очі або відверталося, наче нас не існує. Наведу приклад. У нашому будинку реставрували спортивний клуб. Переробили все, але пандус не здогадалися зробити. Багатьом із нас потрібно виконувати фізичні вправи для реабілітації. Я могла б відвідувати цей заклад, але три сходинки перед входом мені на візку не подолати. Те ж саме стосується і магазинів чи кафе. Біля входу у більшості з них немає пандусів, а значить, такі, як я, не мають змоги зайти поїсти чи купити продукти, – розповіла Тетяна Подзюбан.

До позитивних змін у Дніпрі щодо потреб людей з інвалідністю Надія Міхно також віднесла створення служби соціального таксі, на потреби якої додатково закуплено два нових автомобілі з підйомними механізмами; функціонування Інспекції з питань контролю за паркуванням, завдяки якій можливе більш активне вирішення проблеми неправильно припаркованих автомобілів, зокрема, на місцях для осіб з інвалідністю, у пішохідних зонах та на переходах. Також у Дніпрі для забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами відкрито Інклюзивно-ресурсний центр; запроваджено інклюзивне навчання у 13 закладах дошкільної освіти, а в 62 закладах загальної середньої освіти відкрито 225 інклюзивних класів. Саме у Дніпрі почав діяти перший в Україні інклюзивний парк – подарунок місту від команди Петра Порошенка.
За інформацією Дніпровської міської ради, у 2018 році використано майже 12 млн грн на надання щомісячної адресної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг родинам, у складі яких є особи з інвалідністю, зокрема, понад 1,4 млн грн – на осіб з інвалідністю 2-ї групи з дитинства. Зазначена категорія почала одержувати таку допомогу тільки з 2018 року. Це стало можливим серед іншого й завдяки реформі децентралізації, результатом якої стало суттєве збільшення бюджету Дніпра.

Ольга Волкова закликає дніпрян діяти разом:

Будь ласка, не будьте байдужими до проблем, пов’язаних з інфраструктурою міста. Якщо бачите або стикаєтеся з незручностями, пишіть скарги, пропозиції, побажання. Включаймося у життя міста, тому що ці питання стосуються всіх, а не тільки людей з інвалідністю.

За додатковою інформацією або консультацією можна звертатися і до міської влади, і безпосередньо до голови ГО «Центр соціальної адаптації людей з інвалідністю «Океан добра» Ольги Волкової за телефоном: +38068-177-31-00.

Категория: Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: