Skip to content

Зниження норм споживання та безплатні газові лічильники: як уряд вирішує газове питання

Ростик Петровский

Ростик Петровский

Цена газа в январе шокирует украинцев: предыдущий тариф отменен

Як уряд вирішує газове питання

Уряд доручив «Нафтогазу України» встановити газові лічильники в кожному домогосподарстві. Це – черговий крок для наведення ладу в постачанні газу та налагодження чіткого обліку споживання блакитного палива.

Зниження норм споживання та безплатні газові лічильники: як уряд вирішує газове питання. Новости Днепра

Уряд рекомендував НАК «Нафтогаз України» та регіональним газорозподільчим компаніям до кінця року обладнати приладами обліку газу 1,3 мільйона домогосподарств. Кабмін доручив Мінекономрозвитку врахувати ці витрати «Нафтогазу» у фінансовому плані компанії на цей рік.

Загалом урядове рішення передбачає, що 100 відсотків домогосподарств України мають бути безплатно забезпечені лічильниками споживання газу.

— У максимально стислі терміни в кожному домогосподарстві має стояти лічильник. Тоді всі побачать, що облік є, – сказав очільник уряду Володимир Гройсман.

Законодавством передбачено, що встановленням приладів обліку мають займатися оператори газорозподільчих мереж. Щоб витрати на лічильник не лягли на плечі простих споживачів, уряд своїм рішенням рекомендував зайнятися цим питанням НАК «Нафтогаз України» разом з операторами газорозподільчих мереж.

Зниження норм споживання та безплатні газові лічильники: як уряд вирішує газове питання. Новости Днепра

— Всі мають бути зацікавлені у тому, аби рахувати, хто і скільки споживає реально, а не списувати один на одного. Потрібен лічильник. У нас є домогосподарства, в яких лічильників немає. Чиє це завдання (забезпечити лічильниками)? Постачальника газу! – сказав Володимир Гройсман.Саме тому ми рекомендуватимемо НАК «Нафтогаз України» забезпечити громадян лічильниками. Тоді ми будемо точно знати, хто скільки споживає.

Постачальники газу розіслали споживачам платіжки із завищеними сумами

Як відомо, у грудні споживачі газу, в домах яких не встановлені лічильники, отримували від приватних компаній – постачальників палива платіжки за газ, де були донарахування, зроблені на підставі завищених норм споживання, зазначає уряд.

Кабмін жорстко відреагував на агресивні дії компаній — постачальників газу.

— Монополісти вже сіли на голову і звісили ноги, — заявив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

12 грудня Кабінет Міністрів доручив перевірити всі облгази в країні через «нарахування облгазами додаткових платежів» за спожитий населенням газ.

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг заборонила операторам газорозподільної системи проводити донарахування в платіжки за природний газ.

Громадян — споживачів природного газу, які не мають лічильників і отримують платіжки з завищеними сумами, закликали направляти скарги на урядову гарячу лінію.

Зниження норм споживання та безплатні газові лічильники: як уряд вирішує газове питання. Новости Днепра

Після цього у Регіональній газовій компанії, яка є ключовим власником підприємств, що постачають газ населенню у багатьох областях, заявили, що сума перерахунку за минулі періоди наведена інформативно і не підлягає сплаті.

Люди будуть платити справедливу ціну за справедливий обсяг газу

Уряд встановив справедливі норм споживання газу для домогосподарств, які не мають лічильників — у розмірі 3,29 куб. м газу на одну особу на місяць. Про це повідомив Володимир Гройсман. Голова уряду нагадав, що норма в 3,3 куб. м встановлена 2016 року. Проте за рішенням суду вона була скасована, і в дію вступили старі, більші і несправедливі норми споживання.

— Ми бачимо обурення людей через завищені норми споживання. Це відбулося внаслідок того, що на рішення уряду було подано до суду і суд скасував наше рішення. Ми будемо відстоювати свою правоту, але потрібне нове рішення, – сказав Володимир Гройсман. – Ми встановлюємо нову норму 3,29 кубометра. Вона буде затверджена. Люди платитимуть справедливу ціну за справедливий обсяг.

Кабінет Міністрів України 30 січня 2019 року прийняв постанову, яка унеможливлює незаконні дії постачальників природного газу: вони не мають права виставляти завищені платежі громадянам, у яких немає лічильників газу.

Довідка

З 9 серпня 2018 року уряд встановив такі норми споживання газу у домогосподарствах без лічильників:

— газова плита за наявності центрального гарячого водопостачання (ЦГВП) — 3,29 куб. м газу на одну особу в місяць;

— газова плита без ЦГВП — 5,39 куб. м на одну особу в місяць;

— газова плита та водонагрівач — 10,49 куб. м на одну особу в місяць.

Категория: Реклама

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: