Skip to content

Михайло Лисенко розповів, через що псується асфальт на дорогах

София Танченко

Михайло Лисенко розповів, через що псується асфальт на дорогах. Новости Днепра
Щороку відлига псує дорожнє покриття. Проблеми з’являються на дорогах, побудованих кілька років тому. Причина – стара технологія нанесення покриття на шлак. У Дніпрі від неї відмовилися лише чотири роки тому, адже вона не гарантує довговічності – асфальт деформується та тріскається. Водночас багато важить і якість асфальтного покриття.
Михайло Лисенко розповів, через що псується асфальт на дорогах. Новости Днепра
«Ми проводили аналіз, чому якість нашого асфальту відрізняється від того, що є в інших країнах. Кілька років тому робили вирубки з асфальту та відвозили їх для аналізу за кордон – у німецьку лабораторію. Там виявили, що в асфальті бітум не відповідає вимогам. В Україні не виготовляють бітум нормальної якості. Підрядники закуповували імпортний. Після наступної експертизи виявилося, що він також неналежної якості. З’ясувалося, що на перевалочних базах, коли перевантажували бітум, його перепалювали. Тоді вирішили везти його машинами. Фактично з 2015 року ситуація покращилася», – розповів заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко під час прес-конференції 5 лютого.
За його словами, серед причин нестійкості дорожнього покриття на магістралях, зокрема, й низький рівень професійності ремонтників. Посадовець зауважив: довіра до молодих фахівців цієї справи також виявилася невиправданою. Крім того, підрядники інколи не мали необхідної спецтехніки, однак за останні роки цю ситуацію вдалося змінити на краще.
Посадовець також додав, що останнім часом на автошляхах Дніпра робили ремонти трьох категорій: капітальний, середній та так званий ямковий. Однак за нинішніх погодних умов латати ями недоцільно. Можливим варіантом, наголошує Михайло Лисенко, є робота із суцільним шаром асфальту – коли дорожнє покриття попередньо обробляють спеціальною емульсією, а вже потім наносять асфальт.
Технологія дає змогу працювати за температури до -3 градусів за Цельсієм. При цьому температура такого асфальту – близько 120 градусів, тож класти його можна навіть під час дощу. Таку практику застосовують, зокрема, в Німеччині.

Категория: Архив, Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: