Skip to content

Хоспісний центр, виїзні бригади, ліки та технічні засоби реабілітації: у Дніпрі впроваджують комплексну паліативну допомогу

София Танченко

Хоспісний центр, виїзні бригади, ліки та технічні засоби реабілітації: у Дніпрі впроваджують комплексну паліативну допомогу. Новости Днепра

Дніпро – єдине місто в Україні, у якому впроваджується комплексна допомога паліативним хворим. У місті діє муніципальна програма надання паліативної допомоги в амбулаторних умовах на 2018 – 2021 роки. Подібних міських програм в Україні наразі немає. Загальний обсяг її фінансування з міського бюджету сягає понад 40 млн грн. Виділення коштів стало можливим завдяки реформі децентралізації, що впроваджується з ініціативи президента Петра Порошенка.

Серед основних заходів програми – організація виїзних бригад у центрах первинної медико-санітарної допомоги для надання допомоги паліативним хворим удома, забезпечення їх ліками, знеболювальними, технічними засобами реабілітації і в амбулаторних умовах, і в стаціонарних відділеннях (сечо- і калоприймачами, високопоглинальними прокладками, підгузками тощо).

Повернення лікувальних закладів вторинного рівня у підпорядкування місту дало можливість створити єдину повноцінну систему надання паліативної допомоги у Дніпрі – на первинному та вторинному рівнях медицини.

Йдеться, зокрема, про лікарні, до складу яких входять паліативні стаціонарні відділення. Одним із таких закладів є лікарня № 15. Планується, що вже з березня тут запрацює виїзна бригада спеціалізованої медичної допомоги паліативним хворим.

«До складу цієї спеціалізованої бригади входитимуть не лише фахівці з надання паліативної допомоги, а й – що дуже важливо – вузькопрофільні лікарі, зокрема хірурги, травматологи, невропатологи. Такі бригади для зручності пацієнтів надаватимуть медичну допомогу вдома, а також, за необхідності, направлятимуть паліативних хворих до відповідних стаціонарів», – розповіла під час виїзної прес-конференції 5 лютого заступник директора департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Юлія Віклієнко.

За її словами, цього року на надання паліативної допомоги у міському бюджеті Дніпра передбачено 9,5 млн грн. Ці кошти підуть не лише на організацію медичної допомоги паліативним хворим амбулаторно, а й на закупівлю ліків, знеболювальних, технічних засобів тощо для стаціонарів з паліативними відділеннями лікарень № 12, № 15, дитячих лікувальних закладів № 2 та № 6.

Нині на території міської лікарні № 15 триває реконструкція будівлі для першого у Дніпрі та області хоспісного центру. Очікується, що він стане найсучаснішою установою для надання паліативної та хоспісної допомоги в Україні. Реконструкція будівлі здійснюється коштом обласного бюджету. Тож завдяки реформі децентралізації зусилля міської та обласної влади спрямовані на один результат – організацію надання комплексної паліативної допомоги у Дніпрі.

«Хоспісний центр буде розрахований на 20 одномісних і 13 двомісних палат з усіма сучасними зручностями, спеціальними кисневими масками. З-поміж іншого там працюватиме денний стаціонар, де пацієнти отримуватимуть знеболювальні процедури, масаж, фізіотерапевтичний кабінет, а також операційна, центр корекції болю, психологічного розвантаження, кабінет функціональної діагностики», – додав головний позаштатний спеціаліст з паліативної та хоспісної допомоги департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської обласної державної адміністрації Юрій Криничний.

Довідка. У Дніпрі мешкають 1 тис. 200 паліативних хворих. Паліативні хворі – це пацієнти, які страждають на злоякісні новоутворення у ІІІ-ІV стадії захворювання, ВІЛ-інфекцію/СНІД, вроджені вади розвитку, серцево-судинні, неврологічні, респіраторні, атрофічно-дегенеративні та інші прогресуючі захворювання та післятравматичні стани, що не можуть бути вилікувані сучасними і доступними методами та засобами й супроводжуються вираженими больовими симптомами, тяжкими розладами життєдіяльності, потребують кваліфікованої медичної допомоги, догляду, психологічної, соціальної, духовної та моральної підтримки.

Категория: Архив, Новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: