Skip to content

Як успадкувати будинок?

Таисия Кузьменко

Таисия Кузьменко

Як успадкувати будинок? Новости Днепра

  Як успадкувати будинок? Новости Днепра «Шановна редакціє, допоможіть консультацією в такій справі. Три місяці тому помер чоловік. Будинок ми купували разом, будучи у шлюбі. Оформили його на мене. Чому ж тепер нотаріус сказав, що я повинна успадкувати другу половину будинку? Для чого це робити, коли він цілком оформлений на мене від дня покупки? Чи я неправа? Підкажіть, будь-ласка», — звертається до редакції Наталія Резніченко з Синельникового.

Сергій Павелко, адвокат:

— Шановна Наталіє, статтею 60 Сімейного кодексу України передбачено: майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. Навіть у тих випадках, коли один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Таким чином, не має значення, за ким зареєстроване право власності на таке майно (на одного із подружжя чи на обох), важливий час набуття права власності на таке майно (до шлюбу чи у ньому). Також суттєвими є обставини, за яких один із подружжя набув права власності на майно, такі, наприклад, як набуття права власності на підставі договору дарування або в порядку спадкування, чи то на кошти, які належали одному із подружжя особисто, або шляхом використання права на приватизацію. У випадку підтвердження таких обставин, майно буде вважатися приватною власністю одного із подружжя.

У вашому випадку, хоча право власності на майно (будинок) зареєстроване за вами (одноособово), але таке майно є вашою з чоловіком спільною власністю, бо набуте за час шлюбу. Після смерті чоловіка відкрилася спадщина на майно (права та обов’язки), яке належало спадкодавцеві, у тому числі на частину будинку. Спадкоємцями першої черги (у разі відсутності заповіту) в даному випадку є ви, ваші діти та батьки вашого чоловіка. Всі вищезазначені особи в рівній мірі можуть успадкувати частину будинку, яка належала вашому чоловіку. Тому поради нотаріуса є доречними та відповідають вимогам чинного законодавства.

Читайте также

Як позичити гроші, щоб їх повернули поради дніпровського юриста

Новые подробности ограбления в Днепре: задержать преступника помог школьник

Криворожанин ограбил пенсионерку на 7 тысяч гривен

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: