Skip to content

Дніпро – форпост Незалежності України

Максим Востриков

Максим Востриков

Напередодні головного свята України варто нагадати: за Незалежність треба боротися. Наше місто довело цю тезу 2014-го, ставши справжнім форпостом боротьби за свободу України. І сьогодні Дніпро подає приклад усій країні, розвиваючи економіку, інфраструктуру та дбаючи про духовність, підтримуючи захисників та стверджуючи європейський вибір. Залишається форпостом захисту країни. Демонструє, наскільки динамічно може розвиватися місто, що знаходиться за двісті кілометрів від зони конфлікту. Дніпро формує нову українську свідомість — патріотичну, сповнену поваги до Української держави та громадян, спрямовану на захист та розвиток кращих традицій та відкриту до нових трендів.

Свобода, яку вибороло наше місто

Все почалося 2014-го. Після перемоги Революції Гідності та з початком війни на сході саме Дніпро зупинив наступ сепаратизму та «русской весны». В березні цього страшного року жителі міста, переважно російськомовні, подали країні неабиякий приклад патріотизму та прагнення захищати Україну. Військовослужбовці, добровольці, волонтери стали на захист Вітчизни, допомагали військовим, створювали нову українську армію, надихали громадян на боротьбу та майбутню перемогу.

— Дніпро – місто, яке стало справжнім українським форпостом і зупинило біля свого порогу «русскую весну», — згадує Борис Філатов, міський голова Дніпра, який 2014 року входив до складу керівництва області та організовував оборони регіону та країни.

— Дніпропетровська область зробила колосальний внесок у захист країни, — підкреслює Президент Петро Порошенко. — …Край є передовим рубежем України і у той самий час — надійним тилом, у якому кується наша перемога. В тому, що ми зламали хребет проекту «Новоросія», величезна заслуга Дніпропетровщини.

Для дніпрян цей час запам’ятався величезним проукраїнським мітингом у центрі міста у березні 2014-го, чергами у військкоматах та масовим записом громадян до Збройних сил, створенням перших добровольчих частин, що разом із військовими стали на захист держави. Страшний серпень 2014-го, лютий 2015-го, багато інших місяців, днів, годин та хвилин витримав Дніпро та дніпряни у боротьбі за свободу. Тривожні прикмети часу — численні машини «швидкої», що постійно курсували містом, доправляючи поранених з фронту до шпиталів Дніпра. Чимало життів поранених бійців АТО та цивільних, що постраждали під час бойових дій, врятували медики лікарні ім. Мечникова, військового шпиталю та інших медичних закладів.

Будуємо сучасне місто у вільній Україні

Сьогодні війна на сході триває, але місту та його жителям час думати про те, як будувати життя, як стверджувати Незалежність справами. Попри всі загрози, Дніпро розвивається.

Дороги, інфраструктура, безпека, соціальні послуги — ці та безліч інших сфер активно розвиває міська влада. В Дніпрі створюється нова черга метрополітену. Місто розвиває муніципальний транспорт, відкриває нові маршрути та модернізує рухомий склад. Проект на часі — модернізація аеропорту, який перетворить Дніпро на аерохаб національного та європейського рівня.

Дніпро активно підтримує ветеранів АТО, добровольців, волонтерів, надає їм комплексну матеріальну, психологічну, кваліфіковану медичну допомогу. У місті функціонує унікальний Центр психічного здоров’я та травматерапії «Форпост HELP».

Дніпровське ноу-хау — проукраїнський комунікаційний простір, проактивне конструювання соціальної пам’яті. Для цього влада міста не словом, а ділом вшановує та допомагає військовим, ветеранам АТО. В місті діє унікальний «Музей громадянського подвигу жителів Дніпропетровщини». Імена людей, які боролися та віддали життя за свободу, увічнені в топонімах.

Пишаємося захисниками. Прямуємо в Європу!

Дніпро, який чотири роки тому став центром оборони від хаосу, що ніс із собою «русский мир», сьогодні є справжнім європейським форпостом на сході країни.

Саме у Дніпрі соціологічні дослідження фіксують найбільшу підтримку прозахідного вектора розвитку нашої держави та вступу до НАТО серед усіх міст південно-східної України.

Переважна більшість (63 відсотки) жителів Дніпра схвалюють діяльність армії, 48 відсотків підтримують діяльність Національної гвардії. Дніпро — у п’ятірці лідерів серед обласних центрів України за схваленням діяльності волонтерів.

Отже, за останні роки наше місто чітко визначилося з пріоритетами. Ми йдемо в Європу, захищаємо та розвиваємо Дніпро та Україну, створюємо потужну армію, прагнемо вступу до НАТО, пишаємося своєю історією та культурою, сміливо творимо новації та задаємо прогресивні тренди для всієї країни.

Автор — Михайло Чернов.

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: