Skip to content

Люди Днепра: олімпійська слава у шкільному музеї

Анна Заикина

Анна Заикина

Люди Днепра: олімпійська слава у шкільному музеї. Новости Днепра

У Кам’янській школі №20 є вражаючий музей. Спортивні фанати почуватимуть себе у ньому, як в раю. Кабінет на третьому поверсі забитий формами, м’ячами, кубками видатних спортсменів України та світу, на більшості стоять автографи. Створив цей музей викладач фізкультури Микола Корнєв.

Чоловік присвятив підбору експонатів половину життя. У молодості він займався спортом, і любов до футболу та зацікавленість спортом узагалі привели його до незвичайного захоплення.

— Я почав збирати речі, пов’язані зі спортом, як прийшов працювати у школу, а це більше тридцяти років тому, — розповідає він. — Спочатку просто для себе, але музей розростався, і мені виділили маленький кабінет, із часом дали більший. Це, як снігова лавина, неможливо зупинитися.

Не лише Микола Дмитрович шукає експонати для музею. Знайомі пам’ятають про його захоплення та привозять зі змагань речі, підписані спортсменами. Передавали експонати з Польщі, Німеччини, Іспанії, Канади. Дочка Миколи Корнєва, кандидат у майстри спорту, привезла кілька речей із Південної Кореї.

А ще музей поповнюють самі учні. Кам’янська школа №20 – це школа олімпійської освіти. Там влаштовуються спортивні змагання для дітей з усієї області, Микола Дмитрович проводить заняття з історії олімпійського спорту. Учні, які проходять відбори чи перемагають у конкурсах, їздять до таборів, де зустрічаються з олімпійцями. Двоє школярів їздили на Євро-2012 – виводили футболістів на поле. Звісно, з таких зустрічей діти привозять пам’ятні речі. Іноді олімпійських чемпіонів запрошують прямо до школи.

У музеї можна знайти цінні артефакти, за якими ганяються спортивні фанати. Майка Андрія Шевченка з Євро-2012. Майка Роналдіньо з автографом, яку він кинув після матчу на трибуну і яку спіймали люди, що знали про музей. Боксерські рукавички Олександра Усика та Віталія Кличка. Свисток Володимира Ємця. Майка української гребчихи та олімпійської чемпіонки Яни Дементьєвої. Майка української метальниці диску та призерки Ігор Олени Антонової. Майка українського легкоатлета і призера Ігор Романа Щуренка. М’яч із автографами гравців «Дніпра». Тенісний м’ячик, яким провели найбільш високогірній матч із настільного тенісу – на Ельбрусі при -20 градусах. Загалом експонати стосуються олімпійських видів спорту, однак є і ті, що не входять до списку, наприклад, гирьовий спорт.

Микола Дмитрович каже, що в українських школах аналогу його музею немає. Він називається «Музей спортивної та олімпійської слави Нікопольщини», хоча це місце увібрало в себе багато спортивних досягнень України та людства в цілому.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: