Skip to content

Чистий четвер: вмиваємося до світанку

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Чистий четвер: вмиваємося до світанку. Новости Днепра

У четвер у церкві читається Євангеліє, віруючі згадують становлення таїнства причастя Тіла і Крові Христових — євхаристії, повідомляє корреспондент «НМ».

До Чистого четверга оселя має бути вже чисто прибрана та прикрашена. За традицією, ще до світанку всі мають помитися, щоб весь рік бути при здоров’ї та в гарному настрої. Здавна робили це біля ставків, озер та криниць. Вважається, що цього дня вода має цілющі властивості. Ще в цей день господарі запікали в печі сіль, змішуючи її з сухими травами – готували цілющу Четвергову сіль, яка слугувала ще й оберегом від нечисті. Великої сили цього дня набувають свічки, принесені з церкви. Вони цілий рік захищатимуть будинок від пожеж.

Саме у Чистий четвер починають пекти великодні паски. Як правило, кілька різних розмірів для кожного члена родини та одну велику для всіх. До освячення пасок не їли, навіть господині їх до цього не куштували. Цього дня можливе останнє перед Великоднем послаблення посту, двічі на день можна їсти гарячу рослинну їжу з олією.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: