Skip to content

Велика середа: шукаємо останній сніг

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Велика середа: шукаємо останній сніг. Новости Днепра

Велику середу називають ще й страждальною. Цього дня згадують два життєвих шляхи — блудниці Марії Магдалини і зрадника Іуди. Марія Магдалина прийшла до Христа, щоб покаятися, обмила його ноги сльозами та помастила його голову миром, повідомляє корреспондент «НМ».

Велика середа: шукаємо останній сніг. Новости Днепра

Тим часом цього ж дня первосвященики вирішили стратити Ісуса, а Іуда погодився зрадити його за 30 срібників. Віруючі порівнюють два поцілунки — грішниці Марії, що потрапила в Царство Небесне, та зрадника Іуди, який обрав духовну смерть. Великої середи на вечірній службі відбувається таїнство сповіді.

Цього дня також необхідно дотримуватися суворого посту, вживати тільки рослинну їжу та сир без масла. Не можна влаштовувати весілля, святкувати дні народження та інші мирські свята. Згідно з народними прикметами, у велику середу не можна рубати дрова, вишивати, шити чи в’язати. У минулому цього дня шукали залишки снігу, давали йому розтанути, потім солили торішньою «четверговою сіллю», тричі хрестилися та обливали себе цією водою, аби увесь наступний рік бути здоровим.

Проте, воду можна й просто набрати з колодязя, бочки або просто з
річки, а сіль взяти звичайну. Головне – не забути перехреститися.
У Велику середу також прибирали оселю, виносили з хати сміття, прали та робили закупи харчів для великоднього частування.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: