Skip to content

У Дніпрі — археологічна сенсація, що змінює погляд на історію нашого краю

Ростик Петровский

Ростик Петровский

У Дніпрі - археологічна сенсація. Новости Днепра

Дніпровські правозахисники спільно з істориками презентували фільм «Мандрівка в край затоплених січей», який розповідає про історію козацьких вольностей на території нашого краю, повідомляє кореспондент «НМ».

Стрічка «Мандрівка в край затоплених січей» розвінчує поширений міф про те, що усі п’ять Січей на території області опинились від водами Каховського водосховища. Зокрема, археологам вдалося відшукати земляні укріплення Томаківської та Микитинської Січі та артефакти XVII ст., які чудом вціліли.
У Дніпрі - археологічна сенсація. Новости Днепра
Це — справжня історико-археологічна сенсація, яка змінює картину минулого нашого краю п’яти козацьких Січей.
Як розповів авторам картини відомий історик та краєзнавець Мирослав Жуковський, під час будівництва ДніпроГЕСу на початку 30-х років ХХ ст. територія Великого Лугу, де були розташовані козацькі вольності, була затоплена. Вн вважає, що це було свідоме знищення самобутньої історії українського народу. Втім залишки двох з п’яти козацьких Січей збереглися — унікальні кадри розкопок включені до стрічки.
У Дніпрі - археологічна сенсація. Новости Днепра
«Сподіваюсь, що враження від фільму у глядачів будуть позитивними, — зазначив керівник проекту, голова Правозахисної групи СІЧ Дмитро Рева. — Ми прагнули створити стрічку про історію нашого краю та стали першими, хто зафільмував затоплені Чортомлицьку та Базавлуцьку Січі.»
«Дякую пану Мирославу, він десятиліттями досліджував залишки козацьких укріплень без жодної підтримки держави», — зазначила автор сценарію, керівник медіа-напряму ПГ «СІЧ» Ольга Волинська.
Автори та творча група фільму, представники Правозахисної групи «Січ» закликали громадськість підтримати перейменування області на Січеславську.
«У нас є унікальні місця та унікальна історія, і сьогодні у нас є можливість увічнити нашу історію — через перейменування області на Січеславську», — зазначила Ольга Волинська.
У Дніпрі - археологічна сенсація. Новости Днепра
Довідка від «НМ».
Стрічка «Мандрівка в край затоплених січей» розповідає про історію рідної землі, де три століття тому стояли п’ять з семи козацьких Січей Вольностей Війська Запорозького Низового. Вони були розташовані на території сучасної Нікопольщини. Три століття тому тут проливалася кров, а відчайдушні серця наповнювалися вірою у незалежну українську державу. Саме тут зароджувалося Військо Запорозьке та був обраний першим гетьманом Богдан Хмельницький. Звідси починалися морські та сухопутні походи під проводом Дорошенка, Сагайдачного, Наливайка та Сулими. Тут легендарний Іван Сірко 8 разів обирався кошовим отаманом.

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости Культуры Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: