Skip to content

Вопрос к “НМ”: можно ли работать без трудовой и санитарной книжек официанткой?

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Вопрос к “НМ”: можно ли работать без трудовой и санитарной книжек официанткой? Новости Днепра.

Вопрос к “НМ”: можно ли работать без трудовой и санитарной книжек официанткой? Новости Днепра.

“Наше місто” відповідає на актуальні питання дніпрян.

— Влаштувалася до однієї з їдалень офіціанткою. В об’яві обіцяли 5000 грн на руки, але на співбесіді сказали, що будуть сплачувати наприкінці кожного робочого дня 100 гривень. Про трудову або санітарну книжку мови взагалі не було.  Та ще й кажуть: «У нас усі так працюють». Що порадите?

На питання відповідає начальник управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Андрій Толстогузов:

— Вам треба офіційно звернутися до нас в управління із заявою. Згідно із постановою Кабміну № 295 про порядок проведення перевірок за зверненнями громадян стосовно нелегальної зайнятості інспектору заборонено розголошувати інформацію про особу заявника. Але нам така інформація необхідна, аби знати, що це заява не від конкурентів підприємця та не порушувати Закону України «Про звернення громадян».

Такі випадки нам вже відомі, і я хочу попередити таких «роботодавців». Ми розуміємо, що в нашому регіоні найбільший ризик тіньової зайнятості саме у сфері торгівлі та громадського харчування. Саме зараз ми зробили запит у Державну фіскальну службу та Пенсійний фонд  на інформацію щодо суб’єктів підприємництва, занятих у цих сферах. Як тільки нам стане відома хоча б кількість тих, хто там працює, ми зможемо зробити  відповідний аналіз. Приміром, якщо в кафе досить значної площі працює лише один офіціант – це привід для перевірки з приводу контролю за нелегальним працевлаштуванням. Додаткових попереджень більше не буде, тож я звертаюсь до тих, кого це стосується – зробіть висновки. Адже наша мета – не знищити чийсь бізнес, а допомогти підприємцям почати працювати в законному полі.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: