Skip to content

У парках Дніпра готове усе, крім погоди

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Лише несприятлива погода заважає комунальникам продовжити масштабну реконструкцію ще п’ятьох міських парків, які місто вже прийняло на баланс. Про це журналісту «НМ» повідомила директор КП «Міська інфраструктура» Наталя Басова.  Але, як тільки настане справжня весна, роботи з благоустрою та реконструкції парків стануть набагато активнішими та помітними небайдужим містянам. Минулу зиму в КП витратили на те, аби знайти підрядників, укласти з ними договори та підготувати документацію, необхідну для продовження розпочатих ще минулого року робіт.

Тож наразі до роботи в парках готове усе, — крім погоди…

У парках Дніпра готове усе, крім погоди. Новости Днепра

Парк ім. В.Дубініна

З початку реконструкції у листопаді минулого року тут вже виконано найважчі  демонтажні та земляні роботи, видалено численний сухостій, аварійні та фаутні дерева, змонтовано тимчасове огородження території, встановлено пункти охорони. Вже укладено договори на технічний та авторський нагляд за роботами по реконструкції.

Найбільш масштабна та активна реконструкція буде проводитися в південно-східній частині парку, де взагалі не було пішохідних алей, майданчиків відпочинку та елементів благоустрою. Саме там до кінця року мають з’явитися сходи та пандус для маломобільних груп населення, майданчик для гри в шахи, прогулянкові алеї з можливістю проїзду маломобільних груп населення, дитячі спортивні майданчики, зелений лабіринт, танцювальний майданчик із амфітеатром та подарунок для собаководів —  майданчик для вигулу собак.

У парках Дніпра готове усе, крім погоди. Новости Днепра

Парк ім. Писаржевського

До кінця 1950-х років тут було кладовище, в 1960-1970-х роках під час реконструкції воно було знесено, а на цьому місці розбили парк. Зберігся лише обеліск на честь відомого вченого-хіміка, академіка Лева Володимировича Писаржевського (1874-1938). Він був ректором Гірничого інституту, стояв біля витоків Дніпропетровського хіміко-технологічного інституту, Дніпропетровського національного університету, науково-дослідного інституту фізичної хімії. Писаржевський започаткував у Дніпрі  курси медсестер (потім — Вищі жіночі курси), на базі яких виник медичний інститут.

Також у парку є меморіальний обеліск на місці розстрілу мирних жителів під час другої світової війни. У 2000-х роках саме тут споруджено пам’ятний комплекс «Мацева». 2008-го в парку встановлено пам’ятний хрест жертвам Голодомору 1932-1933 рр. Парк дуже популярний у дніпрян через величезну зелену зону.

Саме зараз відбувається державна комплексна експертиза проекту капітального ремонту елементів благоустрою зеленої зони парку під назвою «Сосенки». Саме тут, на 2,9 га площі, вже цього року переобладнають вже існуючі алеї, замінять їхнє покриття та створять нові декоративні пішохідні та велосипедні доріжки. Крім того, в парку заплановано створення зелених зон і декоративних зелених композицій, а для догляду за ними — системи поливу та підключення до інженерних мереж водо- та електропостачання. У цій зоні будуть облаштовані також спортивні та дитячі майданчики з обов’язковим відеоспостереженням та пунктом охорони. У всій цій зеленій зоні буде змонтовано зовнішнє освітлення. А ще собаководи отримають майданчик для вигулу собак.

У парках Дніпра готове усе, крім погоди. Новости Днепра

Парк «Зелений Гай»

В повоєнні часи тут було розбито один з найкрасивіших парків міста – парк ім. Ленінського комсомолу, який швидко став дуже популярним у містян. Найважливіша складова благоустрою цього парку — оглядові майданчики, з яких відкриваються неймовірної краси краєвиди нашого міста. Але за останніх пару десятків років після зсуву ґрунту парк перетворився на величезне стихійне сміттєзвалище.

Але вже 2016-го парк було передано на баланс КП «Міська інфраструктура» та перейменовано у Зелений Гай. Того ж року почалась ліквідація сміттєзвалищ, омолодження дерев, знесення та вивіз сухостою. Та ще 2017-го довелось вивезти 3030 кубометрів сміття, обрізати або видалити 760 дерев, викорчувати 580 пнів та провести ретельну санітарну обробку майже 45 гектарів занедбаної території. І це ще не все — оформлення документації для продовження видалення дерев, що визнані аварійними, ще триває.

Наразі в парку Зелений Гай триває капітальний ремонт вхідних зон з вулиці Макарова та з проспекту Поля, а облаштування опірних стінок по центральній алеї та освітлення вхідних зон вже зроблені.

2018-го комунальники планують зробити в Зеленому Гаю дуже багато – перекласти покріття пішохідних доріжок, поширити мережу зовнішнього освітлення, завершити монтаж мережі водопроводу, зробити капітальній ремонт входів до парку з боку СК «Метеор» та ТЦ «Славутич», а також встановити у парку урни для сміття та біотуалети.

До благоустрою цього парку перейдуть після облаштування інженерних підземних мереж та проведення підготовчих робіт.

У парках Дніпра готове усе, крім погоди. Новости Днепра

Сквер «Амурський парк»

У цьому сквері першочерговим завданням для комунальників також стало розчищення території від різноманітних нашарувань останніх двох десятків років. Вже завершено розбирання аварійних будівель, демонтаж та різка металевих конструкцій, видалення будівельного сміття з ґрунту, ліквідація стихійних звалищ будівельного та іншого сміття, випадкового сміття, покіс трави, омолодження, санітарна обрізка дерев, скошування рослинності, вивезення та утилізація утворених відходів.

Розроблено проектно-кошторисну документацію по капітальному ремонту парка, отримано позитивний експертний висновок від уповноваженої експертної організації, затверджено рішенням виконкому міської ради вартість об’єкту реконструкції. При наявності коштів будівельно-монтажні роботи можливо буде розпочати в 2018 році.

У парках Дніпра готове усе, крім погоди. Новости Днепра

Сквер Святих Кирила та Мефодія

Розташований в історичному серці нашого міста, на Успенській площі. Саме тут 1796 року на місці, обраному знаменитим архітектором Іваном Старовим, почали зведення нової дерев’яної церкви на честь Успіння Божої Матері. Соборний храм знаходився в центрі міста і мав величезне значення в культурному і духовному житті Катеринослава. В кінці 1940-х років, зруйнувавши куполи та дзвіницю, поділивши високі приміщення на поверхи, церкву пристосували під госпіталь учасників Великої Вітчизняної війни. А в кінці 1950-х років реорганізували в міську лікарню №10. Нині триває реконструкція церкви, одночасно з нею оновиться і сквер, який 2009 року назвали іменем творців слов’янської азбуки.

Минулого року сквер передали на баланс міста.

Фахівці КП «Міська інфраструктура» вже обстежили зелені насадження та дослідили, які з них потребують видалення. Лише після того, як це буде зроблено, дійде черга до інших робіт з благоустрою цього сквера.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: