Skip to content

Скільки коштує борщ у Дніпрі та Польщі

Людмила Сергиенко

Людмила Сергиенко

Про Борщ та арифметику. Новости Днепра.

Про Борщ та арифметику. Новости Днепра.

В Асоціації торговельних постачальників України підрахували вартість стандартного борщового набору для нашої країни та для Польщі як найближчого сусіда.

Виявилося, що п’ятилітрова каструля бор­щу, звареного на польській кухні, кошту­ватиме на 77 відсотків дорожче, ніж на українській – 109,4 грн проти 61,7 грн. Причому виключно через свинину, адже там вона ще дорожча. До речі, пісний бор­щик, навпаки, дорожчий в Україні на 20 відсотків — 7,7 грн проти 6,4 грн. Це через те, що більше половини складових ово­чевого набору для цієї страви у нас на 10 відсотків дорожчі, ніж у сусідів. Здавалося б, ну й що з того? А ось що – прочитавши результати навколоборщових досліджень, дописувачі соцмереж вирішили й самі по­грати в «Нумо, підрахуй!» Перевели 109 гривень у польську валюту та отримали 13 злотих. А далі розділили українську та польську мінімалку на вартість борщику із м’ясом. Результат отримали цікавий.

Для початку беремо обіцяну Кабмі­ном у 2018-му підвищену мінімалку, тобто приблизно 3700 грн. Ділимо на 61,7 грн і отримуємо 60 борщів. Поль­ська мінімалка – 2000 злотих. Ділимо її на 13 злотих, результат – 154. Але ми вирішили піти ще далі. Мінімальна пого­динна оплата праці у Польщі минулого року – 12 злотих, у нас – 19 гривень. Тож поляки на п’ятилітрову каструлю бор­щу з м’ясом заробляють трішки більше, ніж за годину. А ми — майже за шість. Смачного!

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: