Skip to content

Вопрос к «НМ»: могут ли днепряни-атошники вместо земли брать деньги?

Катерина Гаценко

Катерина Гаценко

Вопрос к «НМ»: Можно ли вместо земли брать деньги?Новости Днепра.

Вопрос к «НМ»: Можно ли вместо земли брать деньги?Новости Днепра.

«Наше місто» відповідає на актуальні питання дніпрян.

«Я маю статус учасника бойо­вих дій. Читав, що замість земель­ної ділянки можна отримати гро­шову компенсацію. Який порядок її отримання?»

На питання відповідає юрист, правозахисник, Юлія Сегеда:

— Законодавство України не перед­бачає компенсацію за право на безоплатну приватизацію, не встанов­лює її розмір та не регулює її видачу.

Право на безоплатну приватиза­цію землі є у кожного громадянина України на підставі ст. 116, 118 Зе­мельного кодексу України. Тому це не є виключне право для учасників АТО. Відповідно до ст. 121 ЗК встановлені норми такої приватизації на кожного:

— для ведення фермерського або особистого селянського господар­ства — до 2 га;

— для ведення садівництва — до 0,12 га;

— для будівництва та обслуговування житлового будин­ку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки) – до 0,25 га у селах, до 0,15 га – у селищах та до 0,10 га – у містах;

— для індивідуального дачного будівництва – до 0,10 га;

— для будівництва індивідуальних гаражів – до 0,01 га.

Кожен може приватизувати по одній земельній ділянці різного призначення. Тобто безоплатно приватизувати п’ять земельних ділянок визначеного призначення та розміру. Учасники ж бойових дій мають першочергове право на таку приватизацію.

Дійсно, зараз навіть серед тих, хто має першочергове право на приватизацію земельної ділянки, велика черга. Тому в деяких містах влада прийняла рішення про компен­сацію. Так, наприклад, вона була запроваджена у Львові, розглядалась така можливість і у Києві. Сума компенсації та порядок її видачі у такому випадку встановлюватиметься рі­шеннями місцевої влади. Та й сума буде різною, бо вартість землі у різних містах відрізняється.

Але така компенсація не встановлена законодавством України як загальний порядок.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: