Skip to content

Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі

Кристина Гришанова

Кристина Гришанова

Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі. Новости Днепр

Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі. Новости Днепр

9 грудня у Підпіллі МахноПАБу відбувся виступ гурту «Жадан та Собаки в космосі». Концерт у Дніпрі став частиною всеукраїнського туру «10 років рок-н-ролу». На концерті були присутні кореспонденти «НМ».

Вперше ска-панк проект письменника Сергія Жадана презентував декілька пісень у 2007 році в Харкові. Як говорять учасники гурту, під час першого концерту репертуар складався із трьох композицій. Стільки ж прихильників було тоді у глядацькій залі. Тепер на рахунку «Жадана і Собак» 4 студійні альбоми. За десять років вони встигли виступити й поза межами України: в Білорусі, Польщі, Австрії, Чехії, Німеччині та США.

Сьогоднішній склад не змінюється уже кілька років. Гурт знайшов власну музичну стилістику та ідейну спрямованість.

МахноПАБ же змінився з часу останнього концерту «Жадана і Собак» у Дніпрі. Двоповерхова зала, хоча й досі називається центром безвладдя, підлаштовується під просторову ієрархію. Під сценою тепер, здається, може розміститися «10 тач і футбольний м’яч». Травм під час слему можна не боятися, якщо, звісно, не потрапляти в епіцентр плечетрусу.

«Жадан і Собаки в космосі» виконали найвідоміші пісні із усього життєвого циклу гурту. Найбільша частина – із останнього і найбільш жорсткого за звучанням альбому «Пси». Старі ж композиції , як то «Натаха», відіграли у новому аранжуванні. Тексти метафоричні, наповнені алюзіями до біблійних легенд та сучасності. Історії про мандри нічною залізницею, осінні траси, спекулянтів і маніяків, наповнений бюджет, портвейн, боєздатність оборони та майбутнє, яке лишається за вуличними псами.

Аудиторія ска-панку доволі розрізнена. Поєднати слухачів за якимось чітким принципом майже неможливо – градація буде поверхневою та розмитою. Тут тобі і колекціонери поетичних збірок, і безнадійні алкоголіки, і панки у шкіряних куртках, і постійні «парафіяни» закладу. Перші сидять за столиками подалі від сцени, другі бігають між баром та фан-зоною, треті б’ють відбивають кульмінацію пісні в ребро сусіду, четверті можуть бути усіма одночасно. Ті, хто мав сміливість влитися у хвилі фан-зони, відразу наражали себе на небезпеку бути втягнутим в імпровізований кулачний бій.

Поціновувачі сучукрліту навіть на панкові концерти носять із собою поетичні збірки – їх Жадан підписав після концерту.

Близько двох годин «Жадан і Собаки» розривали повітряно-звуковий простір міста. Від емоційно-смислової виснаженості після заходу бажання насамкінець було одне – не добиратися громадським транспортом до околиці добу, наче триста китайців до сонячної Республіки Угорщини.

Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі. Новости Днепр Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі. Новости Днепр Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі. Новости Днепр Безробітні, праведники, аутсайдери: Жадан і Собаки відіграли концерт у Дніпрі. Новости Днепр

Аліна Стаменова

Фото Антона Павлюков

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: