Skip to content

Як дніпрянам «переключитися» на зимовий час

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Як правильно адаптувати організм до зимових умов після переведення стрілок, порадив головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров’я Юрій Корягін.

Перехід на зимовий час в Україні цього року заплановано на 29 жовтня. Переведення стрілок на годину назад – прекрасна новина для тих, хто мріє спати довше. Та фахівці добре знають, що саме це викликає стрес організму і є причиною погіршення фізичного стану. Перш за все у групі ризику – люди з хворобами серцево-судинної системи і схильністю до депресії. Це також діти, люди похилого віку. Для них не буде зайвим відвідування сімейного лікаря для медогляду і консультацій. Та якщо правильно не адаптуватись до змін у часі, може постраждати й інша категорія громадян.

— Звичайно, зимовий перехід проходить легше, ніж літній, бо з’являється зайва година часу, — зазначає Юрій Корягін. — Однак, будь-яка зміна режиму завдає певного стресу організму. Багато хто скаржиться, що відтоді як перевели годинник, погіршився сон, зник апетит, знизилась праце­здатність. Особливо хвилюватись не треба, бо, як правило, організм пристосовується вже протягом тижня. Але ж процес може відбуватися і трохи більше – до півмісяця. І щоб швидше перелаштуватися на новий ритм, уже радимо лягати і вставати в один час, перед сном гуляти на свіжому повітрі. Важливо в цей період більше відпочивати, а вранці приймати контрастний душ, робити зарядку. Вдень треба побільше бувати на сонці, свіжому повітрі. Найкращий спосіб захиститися від негативних наслідків переходу на зимовий час є сон. Краще лягти спати у звичний час, щоб дати організму можливість самому адаптуватися до нового режиму. Не варто намагатися перебудувати внутрішній годинник організму в «ручному» режимі. Спати треба у добре провітреній кімнаті, не перегрівати її. Також у цей період рекомендується уникати денного сну і не пити каву в другій половині дня.

Неабияку роль, за словами фахівця, відіграє правильне харчування. Але при цьому не варто переїдати. Поповнюйте раціон горіхами та бананами. Для зміцнення імунітету корисно вживати мандарини або скибочки лимона. Поживний сніданок і прогулянка відразу після того, як сонце зійде, допоможуть увімкнути в організмі потрібний час, адже через пробудження в темряві циркадний ритм організму порушується. А від цього ритму безпосередньо залежить робота імунної системи.

Оскільки, за статистикою, в перший день після переведення стрілок на годину назад зростає кількість дорожньо-транспортних пригод, фахівці радять не сідати за кермо людям, які відчувають навіть легке нездужання.

 

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: