Skip to content

Матеріальну допомогу отримає не кожний

Юлия Сегеда

Юлия Сегеда

— Я військовослужбовець. Цього року не отримував матеріальної допомоги. Звернувся, але мені відмовили, бо нема грошей. Ця відмова законна? Командир сказав, що таке встановлено законом, — Олег Дубов.

Цього року в бюджеті дійсно був зменшений обсяг видатків на виплату матеріальної
допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Це навіть вказано у наказі Міністерства оборони від 09.02.2017 року №88 «Про бюджетну політику Міністерства оборони України на 2017 рік». У військових частинах (органах військового управління) Збройних сил існують труднощі в отриманні зазначеної винагороди та виникають питання щодо підстав її виплати та встановленого порядку.

Командирам повідомили про рішення міністра оборони України від 25.02.2017 року №1223/з/12, в якому вказано, що граничні видатки для виплати матеріальної допомоги встановлено на рівні 10% спискової чисельності військовослужбовців місячного фонду грошового забезпечення.

При цьому рішення про надання допомоги має бути прийняте виключно в межах доведених граничних обсягів видатків та отриманих асигнувань на відповідний місяць.
Видавати накази про виплату матеріальної допомоги зобов’язані тільки у випадках:

— важкий стан здоров’я військовослужбовця та членів його сім’ї (поранення, контузія,
інвалідність та інші випадки тяжких захворювань) за наявності посвідчення або довідки відповідного лікаря;

— смерть рідних по крові та шлюбу;

— пожежа або стихійне лихо;

— одруження військовослужбовця;

— народження дитини військовослужбовця або її одруження.

Відповідно до Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» до рідних по крові та шлюбу відносяться дружина (чоловік), батько (мати), вітчим (мачуха), син (дочка), пасинок (падчерка), рідний брат (рідна сестра) військовослужбовця, батько (мати) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військово­службовець.

Інші поважні причини є факультативними і рішення приймається за ними індивідуально, вичерпного переліку не існує.

Для врегулювання цього питання був виданий наказ начальника Генерального штабу від 18.04.2017 року, за яким при розгляді документів, що стали підставою для порушення клопотання про надання матеріальної допомоги, пріоритет надавати причинам, зазначеним у рішенні міністра оборони, а також багатодітним сім’ям, сім’ям загиблих під час виконання службових обов’язків в АТО в попередні роки та іншим поважним причинам. Для цього рекомендовано створювати у військових частинах робочі групи з перевірки документів для виплати військовослужбовцям військової частини матеріальної допомоги.

Якщо ви просили матеріальну допомогу з поважної причини та вам було відмовлено, ви можете звернутись до суду. Безплатні консультації з правових питань ветеранам АТО, членам їхніх сімей та вимушеним переселенцям надає кваліфікований юрист, правозахисник Юлія Сегеда.

Надсилайте питання на електронну адресу: [email protected], і жодне з них не залишиться без відповіді.

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: