Skip to content

Антін Мухарський сьогодні презентує у Дніпрі 2 унікальні книги

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

У чому саме їх унікальність журналістам «НМ» розповів зірковий гість нашого міста.

-Про те, щоб «Національна ідея модерної України» побачила світ, я мріяв 27 років, ще з студентських часів, — говорить Антін Мухарський. — Бо вже тоді ми дискутували на тему, якою повинна бути національна ідея, якщо ми хочему вийти зі сладу СРСР. Потім була проголошена незалежніть, у 2004 році українці заявили свої права на  дійсно людські чесноти, як то гідність, правда, справедливість, гідність. Через 9 років ми знову вийшли на Майдан заради цього. У великому ілюстрованому альманасі зібрано тридцять інтерв’ю видатних українців – літераторів, художників, політологів, серед яких  Юрій Андрухович, Богдан Бенюк, Юрій Береза, Оксана Забужко, Левко Лук’яненко, Ада Роговцева, Олег Скрипка, Сергій Дацюк, Левко Журавель, Анатолій Криволап, Олег Покальчук, Андрій Середа, Василь Шкляр та інші люди, які досягли найвищого рівня майстерності у своїй справі, яких знають і визнають у Європі, до думок яких прислухаються. Які гідно представляють Україну в світі. У кожного з них своє бачення цієї теми. Воно цінне і цікаве. На мою думку, національна ідея модерної України, це скоріше метафоричний образ, — воля. Воля, як категорія свободи, яка вирізняє українців серед мешканців пострадянського простору, яким більш комфортно жити в парадигмі імперській. Коли хтось вирішує і робить за тебе, гречку приносе, щоб правильно проголосували… Так от воля, як категорія свободи відповідальності. За приклад можна взяти волонтерський рух – людей, які свідомо роблять свій вибір, стають на шлях допомоги, самовдосконалення. Все те, завдяки чому вижила Україна. Дніпровці знають про це, бо саме тут під час майдану і початку війни був форпост по суті. Він таким є і тепер. Завдяки тому, що Дніпро жорстко заявило свою позицію, завдяки вкладу госпіталю, лікарні Мечникова,  підрозділу Дніпро-1, небайдужим городянам, вціліла країна.  Тож воля і рух до волі є важливим визначенням національної ідеї».

Єлизавета Бельська, куратор видання, директор Українського культурного фронту, зазначила, що вирішили створити цей друкований продукт власною командою, за допомогою небайдужих людей, і цим пишаються.

«Це ілюстрований подарунковий альманах ми не лише змістовно підготували, а й надрукували на вишукованому швецькому папері, — демонструє книгу вона. — Не зверталися до політиків, в яких ми не віримо, яким не довіряємо, бо розуміємо, що це щось тимчасове. Звернулися до фейсбучних читачів, які виявились небайдужими. Суми були різні, але ми розуміли, що вони від душі. Радилися з читачами й з інших питань — про мову, ситуацію з Донбасом, про те, якою бачать національну ідею вони. Тож до книги увійшли і ці думки, і кілька десятків людей можуть знайти себе тут теж. Є й плакати з конкурсів, які ми проводили для порятунку кінцівок восьми бійців з київського госпіталю, для придбання сучасного хірургічного апарату, який значно зменшить чергу на порятунок для захисників».

Книга «Національна ідея модерної України» має молодшого братика — аналог-примірник, що поміститься в сумці. Він зручніший і доступніший. Сьогодні Антін Мухарський представить видання об 19.00 у «Піца ветерано». Тут на дніпрян чекає ще один сюрприз — збірка повістей А. Мухарського під назвою «Донецький х…».

Про що вона? Дізнайтесь під час заходу і в одному з найближчих номерів газети «Нашого міста» з ексклюзивним інтерв’ю нашого зіркового гостя.

Юлія Бабенко, Фото Андрія Батозського

 

 

Категория: Архив, Афиша, Новости Днепра, Новости Культуры Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: