Skip to content

Як виплачуються військовослужбовцям надбавки за вислугу років

Юлия Сегеда

Юлия Сегеда

-На данный момент мой муж служит по контракту. До армии работал в МЧС в Каменском (Днепродзержинск). В начале службы ему выплачивалась военная выслуга лет, но около месяца назад бухгалтер из бригады все сняла и сказала, что ему ничего не положено. Мы взяли все справки в МЧС о том, что он там работал и был аттестован + записи в трудовой книжке. Но в бухгалтерии все равно настаивают, что военная выслуга не положена. Посоветуйте, пожалуйста, как быть в этой ситуации или к кому можно обратиться, — Марина Кошеленко.

Порядок та розмір виплати надбавки за вислугу років військовослужбовцям регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.07 р. №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (зі змінами, далі – постанова КМУ №1294). Нею встановлено, що грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу складається з посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним) званням, щомісячних (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премії) та одноразових додаткових видів грошового забезпечення.

Відповідно до підпункту 1 пункту 6 постанови КМУ №1294 керівникам державних органів у межах асигнувань, що виділяються на їхнє утримання, надано право виплачувати надбавку за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу в розмірах згідно з додатком №29.

Відповідно до цього додатку розміри надбавки за вислугу років військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової служби), особам рядового і начальницького складу складають:

вислуга років від 1 до 2 років – 5%;

від 2 до 5 років – 10%;

від 5 до 10 років – 20%;

від 10 до 15 років – 25%;

від 15 до 20 років – 30%;

від 20 до 25 років – 35%;

25 і більше – 40%.

*Розмір надбавки у відсотках посадового окладу з урахуванням окладу за військовим (спеціальним) званням.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби і військової служби за контрактом, іншим особам, зазначеним у пунктах «б»-«д» статті 1—2 цього закону, які мають право на пенсію за цим законом, до вислуги років для призначення пенсії зараховуються зокрема служба в державній пожежній охороні та служба в органах і підрозділах цивільного захисту.

Аналогічні положення містяться у постанові Кабінету Міністрів України від 17.07.92 р. №393 «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їхніх сімей».

Відповідно до п. 1 Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.15 р. №1052, Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через міністра внутрішніх справ і який реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності.

Таким чином військовослужбовцям надстрокової служби до вислуги років зараховується служба в підрозділах Державної служби України з надзвичайних ситуацій, а отже у відповідності до постанови КМУ №1294 ваш чоловік має право на отримання надбавки за вислугу років з урахуванням строку попередньої служби.

З огляду на те, що у відповідності до підпункту 1 пункту 6 постанови КМУ №1294 керівникам державних органів у межах асигнувань, що виділяються на їхнє утримання, надано право виплачувати відповідну надбавку, вам необхідно звернутись із даним питанням до командира військової частини. Якщо це не допоможе, необхідно звернутись до вищого керівництва. Якщо і це не дасть результату, звертайтесь до суду.

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: