Skip to content

Як врятувати життя до приїзду «швидкої»

Шумская Елизавета

Шумская Елизавета

Правильні дії під час раптового недугу нерідко рятують хворому життя. Продовжуємо розповідати читачам, як це робити.

Гострий біль у животі. Його причинами можуть стати харчова інтоксикація, виразка шлунка, апендицит, холецистит, травма, менструація, аборт, проблеми, пов’язані з вагітністю, тощо.

Не можна ставити очисні клізми, промивати шлунок, приймати проносні засоби, будь-які знеболюючі.

Ознаки і симптоми гострого болю в животі, що вимагають кваліфікованої медичної допомоги: кольки, печія, гострий біль, що триває більше години; нудота і блювання; здуття живота; твердий живіт; жар; кровотеча зі статевих органів; утруднене сечовипускання або біль при сечовипусканні; кров у калі може бути червоною або чорною.

Непритомність. До приїзду лікаря треба покласти хворого на спину без подушки, ноги підняти вище голови, розстебнути комір, пояс. Побризкати обличчя і груди холодною водою, дати понюхати нашатирний спирт, оцет або ефір, накласти на лоб холодний компрес чи міхур з льодом. Якщо немає можливості покласти хворого, посадіть його з нахиленою між колінами головою. Також застосовують легке ляскання по щоках, роблять штучне дихання (рот в рот, рот в ніс).

До екстрених випадків, у яких треба телефонувати в службу «102», відносяться:

-всі види травм (зокрема поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови);

-ураження електричним струмом, блискавкою, тепловий удар, переохолодження, асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи);

-ушкодження різної етіології під час надзвичайних ситуацій (ДТП, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо);

-отруєння, укуси тварин, змій, павуків та комах тощо;

-порушення нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).

Диспетчер оперативної диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф вирішує питання щодо характеру виклику. Звернення, що належать до категорії неекстрених, перенаправляються до відповідного центру первинної медико-санітарної допомоги. Якщо немає можливості переадресувати виклик пацієнта, диспетчер відправляє до нього бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, що не виконує екстрені виклики, протягом години з моменту отримання звернення.

До неекстрених випадків належать:

-загострення хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря через гіпертонічну хворобу, виразку шлунка та дванадцятипалої кишки,

-хронічні запалення печінки, жовчного міхура, кишечнику, нирок, суглобів тощо.

З цими проблемами потрібно звертатися до сімейних лікарів. Усі центри первинної медико-санітарної допомоги Дніпра мають можливості та умови для надання кваліфікованих послуг. Фахівці центрів, які надають медичну допомогу населенню на засадах сімейної медицини, також забезпечують невідкладну допомогу пацієнтам і в умовах амбулаторій (на прийомах, в денних стаціонарах), і вдома.

Юлія Бабенко

Категория: Архив, Новости Днепра, Новости здоровья Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: