Skip to content

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ: Чому загинув перший марафонець?

Анна Заикина

Анна Заикина

12 вересня 490 року до н.е. греки перемогли персів у битві при Марафоні, і, за легендою, воїн Фідіппід поніс щасливу звістку до Афін. Через півтора дні безупинного бігу він дістався поліса і, крикнувши «Радійте, афіняни, ми перемогли!», упав мертвий. Сьогодні у пам’ять по цю історію спортсмени пробігають безліч марафонів, і переважна більшість фінішує живими-здоровими. То чому, пробігши більше сорока кілометрів, помер витривалий грецький воїн?

Незадовго до битви при Марафоні воєначальник направив Фідіппіда як найкращого бігуна до Спарти – дізнатися, чи буде підмога. Перське військо було значно більшим за грецьке, тому відповідь треба було отримати якомога швидше. Воїн менш ніж за добу пробіг 238 кілометрів гірськими дорогами, і, не отримавши у Спарті чіткої відповіді, знову ж таки бігом повернувся до війська.

Не відпочивши як слід після виснажливого дводенного бігу, Фідіппід узяв участь у 6-годинній битві 12 вересня. Незважаючи на те, що чисельність суперника переважала у 10 разів, греки перемогли. Билися приблизно у 42 кілометрах від Афін, де жінки і діти зі страхом очікували на розв’язку. Першим принести щасливу звістку вважалося за честь, і одразу кілька бігунів вирушили до поліса. Фідіппід не звик програвати, тому доклав усіх зусиль, щоб прийти першим. Йому це вдалося: воїн укотре довів, що він найкращий бігун. Але, виснажений кількаденним навантаженням, помер.

Ця легенда не підтверджена документальними джерелами, однак лишила помітний слід в історії розвитку легкої атлетики. Крім власне марафонів, проводяться Спартатлони – забіги на дистанцію 250 кілометрів. Перший Спартатлон пройшов у 1982 році, коли п’ять британських офіцерів вирішили перевірити, чи можливо пробігти від Афін до Спарти за такий час, який згадується у легенді про Фідіппіда. Виявилось – можливо, і навіть швидше.

Анна Заікіна

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра, Спорт

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: