Skip to content

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ: Вибух на шляху до динаміту

Дмитрий Гриниченко

Дмитрий Гриниченко

3 вересня 1864 року стався нещасний випадок, під час якого загинув брат Альфреда Нобеля. Це не зупинило винахідника, і три роки потому він запатентував динаміт.

Винахідник серйозно зацікавився вибуховими речовинами у сімнадцять років, коли у 1850 році познайомився з італійським хіміком Асканіо Собреро, який відкрив нітрогліцерин. Це непередбачувана речовина, що може вибухнути під дією тепла чи тиску, тому Собреро виступав проти її використання. Але Альфред вирішив знайти спосіб контролювати нітрогліцерин, адже як вибухівка він був набагато потужнішим за поширений у ті часи порох.

Необхідні пропорції можна було знайти лише експериментальним шляхом. У 1864 році сталася трагедія: неподалік від Стокгольму вибухнув сарай, у якому Нобель експериментував із нітрогліцерином. Серед п’ятьох загиблих був молодший брат Альфреда Еміль. Пізніше ставалися й інші, не такі серйозні нещасні випадки, але дослідник невпинно продовжував роботу.

Через три роки після трагедії Нобель отримав патент на вибухову речовину на основі нітрогліцерину – динаміт. Цю потужну вибухівку широко використовували у гірничій промисловості та будівництві транспортних шляхів, доки в середині ХХ століття не з’явилися безпечніші та дешевші суміші.

Цікаво, що до створення всесвітньо відомої премії винахідника підштовхнув власний некролог. Переплутавши Альфреда з його померлим братом Людвігом, у одній із французьких газет опублікували некролог Альфреда Нобеля, в якому назвали його «торговцем вибуховою смертю» та «мільйонером у крові». Побачивши, як його сприймає світ, Нобель вирішив залишити по собі іншу, не таку криваву спадщину.

Категория: Архив, Важно, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: