Skip to content

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ: Останній день карбованця

Мария Чехова

Мария Чехова

Усі пам’ятаємо, як після проголошення Незалежності українці отримали власну національну валюту? «Папірці», чи «фантики», які прийняли на себе удар гіперінфляції і з часом настільки здешевіли, що люди могли сміливо називати себе мільйонерами? Перше вересня 1996 року – останній день безроздільного владарювання купоно-карбованця на території України.

Адже з 2 вересня набув чинності указ Президента, за яким новою національною валютою стала гривня. Два тижні тривав обмін карбованця на гривню за курсом 100 000 : 1. Гаманці українців раптово потоншали – мабуть, реакція громадян була схожа на наслідки минулорічної деномінації в Білорусі, коли люди жартували: «Мама, дай 50 тысяч на улицу. — Сынок, мы нищие теперь».

Іще факт для порівняння: один долар США у 1996 році коштував 176 000 карбованців, а після введення нової валюти його можна було купити за гривню вісімдесят три.

Насправді гривні було надруковано ще у 1992 році у Канаді, а купони випускалися як тимчасова валюта. Але через економічну нестабільність вчасно їх замінити не вдалося, і новенькі гривні чотири роки терпляче чекали свого часу у сховищах Нацбанку. Тому на перших банкнотах нової валюти помітний парадокс: гроші, що увійшли в обіг у 1996 році, датовані 1992-м. Робота ж над дизайном гривні почалася ще у 1991, до проголошення незалежності.

Із завершенням періоду купоно-карбованців пройшли і безхмарні часи для фальшивомонетників. «Фантики», не розраховані на довготривале використання, були захищені лише нескладним орнаментом водяного знаку та, починаючи з десяти тисяч – металевою стрічкою. Серійного номера купюри меншого номіналу теж не мали. Купони підроблялися дуже часто, навіть на звичайних кольорових принтерах.

До речі, кольорова гама купонів, а пізніше й гривень, бере свій початок від царських та радянських рублів. З початку ХХ століття в усіх грошах, що ходили на території України, прослідковується «спадковість» кольорів – це можна помітити, порівнявши купюри дрібних номіналів різних епох.

Карбованець не зник назавжди. Нещодавно він повернувся до ринку нашої країни в сучасному форматі – карбованцем назвали українську криптовалюту (тобто електронну валюту), аналог Біткойну.

Ганна Заікіна

 

Категория: Архив, Важно, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: