Skip to content

За знижкою звертайтеся до ЖЕКу

Юлия Сегеда

Юлия Сегеда

«Я переселенець, маю довідку Новокодацького управління праці та соцзахисту населення, придбав однокімнатну квартиру в житловому кооперативі «Парус», буд. 1, кв. 75. Мені відмовили у пільговій оплаті житлово-комунальних послуг (50 відсотків), тому що я не прописаний за цією адресою. Маю пільгу з оплати 50 відсотків як військовослужбовець у відставці та як батько загиблого сина, теж кадрового військового. Яке відомство має право дозволити мені користуватися пільгою і куди мені звертатися? Прописаний у Донецьку. Станіслав Гайдук».

Підстави, які ви зазначили для отримання 50-відсоткової знижки на оплату комунальних послуг, визначені у ч. 5 ст. 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Відповідно до цього документа військовослужбовцям, а також звільненим з військової служби особам, що стали інвалідами під час проходження служби, та членам їхніх сімей, які перебувають на їхньому утриманні, батькам та членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або зникли безвісти під час проходження військової служби, надається 50-відсоткова знижка на оплату користування житлом (квартирної плати) та комунальних послуг (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) в жилих будинках усіх форм власності в межах встановлених норм, передбачених законодавством.

Зараз мова йде про пільгу як військовослужбовця, а не внутрішньо переміщеної особи. Її можна отримати або за фактичним місцем проживання, або за зареєстрованим. Тобто законом не передбачається отримання пільги за адресою, де не проживає особа, що має право на пільги по оплаті комунальних послуг. Відповідно вам необхідно підтвердити фактичне місце проживання або перереєструватися з Донецька на адресу квартири, яка вам належить на правах власності.

А ось для переселенців передбачено взяття на облік та видача довідки відповідно до постанови КМУ №509 від 01.10.2014 року «Про облік внутрішньо переміщених осіб». При подачі заяви про взяття на облік зазначається адреса реєстрації та адреса фактичного місця проживання.

У разі зміни місця проживання в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці внутрішньо переміщена особа інформує (зокрема по телефону) про це уповноважений орган, який вносить інформацію про зміну фактичного місця проживання особи до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, а також за зверненням внутрішньо переміщеної особи — до довідки.

Отримавши довідку про фактичне місце проживання, вам також необхідно буде отримати довідку з Єдиного реєстру осіб, які мають право на пільги, що її видає управління соціального захисту.

Далі з вказаними довідками, паспортом та ідентифікаційним номером вам необхідно звернутись до обслуговуючої організації (ЖЕК, ОСББ, кооператив тощо) та до постачальників комунальних послуг, якщо договори на надання комунальних послуг укладені безпосередньо з ними. Після цього вам буде надана відповідна знижка.

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: