Skip to content

Сьогодні українці святкують День хрещення Київської Русі

Шумская Елизавета

Шумская Елизавета

Щороку 28 липня християни вшановують пам’ять князя Володимира Великого, святителя Русі. У 2008 році президентським указом було постановлено у цей день відмічати й пов’язану з цією постаттю подію. У тому ж році Нацбанк України випустив срібну ювілейну монету, присвячену 1020- літтю Хрещення Русі.

Однак відомо, що Володимир не був першим правителем Київської Русі, що прийняв християнство. Княгиня Ольга пройшла обряд хрещення у візантійській столиці, за деякими джерелами, у 957 році. Археологічні знахідки стверджують, що у той час і почалося поширення християнства на руських землях.

Цікаво, що, за однією з гіпотез, на шляху до Царгорода Ольга зупинялася на Монастирському острові. Там вона ховалася від негоди у візантійському монастирі, заснованому у ІХ столітті та знищеному в 1240 році під час Західного походу хана Батия. Сьогодні на місці існування монастиря стоїть пам’ятний хрест на честь візантійських монахів.

Красивий факт, але кандидат історичних наук Геннадій Виноградов упевнений, що достовірність цієї події підтвердити неможливо.

-З Києва до Царгорода найефективнішим був шлях по Дніпру. Хоч і заважали пороги, через них доводилося перетягувати кораблі, але степом подорожувати було ще важче та небезпечніше. Тому княгиня Ольга дійсно могла рухатися цим шляхом та зупинятися на острові. Однак із наукової точки зору є багато неточностей: історики досі не дійшли згоди навіть із приводу точної дати хрещення княгині. З часів Середньовіччя до нас дійшло небагато відомостей: пергаментні рукописи горіли, їх
гризли миші. До того ж, мислення людей того часу докорінно відрізнялося від нашого і може бути незрозумілим сучасній людині. Вважалося, що ким би людина не була – чи бідняком, чи правителем – вона лише виконувала Божий промисел на Землі. Заслуги сприймалися природніми, і люди не бачили сенсу кричати про них на кожному кроці. Якщо зібрати всю достовірну інформацію про княгиню Ольгу, її можна буде вмістити на дві-три сторінки.

Анна Заикина

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: