Skip to content

Дніпрянам пропонують пройти обстеження на гепатит

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

У обласному центрі здоров’я повідомили, що запрошення всі бажаючі зможуть отримати під час акції до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, який відзначається 28 липня. Цього року він проходить під гаслом «Ліквідувати гепатит» — це можливість реалізації додаткових зусиль щодо виконання глобальної Стратегії ВООЗ ліквідації вірусного гепатиту і допомогти державам досягти кінцевої мети – викоренити вірусний гепатит.

Вірусний гепатит — група інфекційних захворювань людини, відомих як гепатит А, В, С, D і E, які викликають гостру і хронічну патологію печінки і щорічно призводять приблизно до 1,5 мільйонів випадків смерті в усьому світі.

Гепатити А і Е передаються фекально-оральним шляхом і їх досить легко попередити, цілком достатньо дотримуватися елементарних правил гігієни: мити руки перед їжею, після відвідування туалету, ретельно мити овочі і фрукти, не пити сиру воду.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі більше 1/3 населення інфіковано вірусом гепатиту В, який в 100 разів більш заразний, ніж вірус ВІЛ. За оцінками фахівців, 240 мільйонів чоловік мають хронічну інфекцію гепатиту В і 780 тис. осіб щорічно помирають в результаті зазначеної інфекції.

Про реальну розповсюдженість гепатиту С можна тільки здогадуватися. У світі понад 150 млн людей інфіковані гепатитом С. В Україні понад 1,2 мільйону інфіковані вірусом гепатиту С. За розрахунками, поширеність вірусного гепатиту С (ВГС) складає 8%, тобто в нашій області кількість таких хворих може становити близько 250 тисяч.

Більшість з них не знає про своє захворювання, оскільки у 80% випадків гострий період  проходить без симптомів.

Найбільш небезпечною є хронічна форма захворювання, яка розвивається приблизно у 70-80% хворих. Ризик переходу в цироз печінки (протягом 20-30 років) становить від 5 до 20%.

За останні роки значно зросла результативність лікування хронічних гепатитів В і С. На базі Дніпропетровської міської клінічної лікарні № 21 ім. професора Є.Г. Попкової можна пройти обстеження і лікування на предмет цих захворювань. У 2015-2017 роках в рамках виконання заходів обласної програми «Здоров’я населення Дніпропетровщини на 2015-2019 роки» та державної програми профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів, за рахунок бюджетного фінансування проліковано більше 400 пацієнтів з хронічними вірусними гепатитами В і С.

У 2017 році до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом лікарі інформують:

  • Вірусний гепатит уражає 400 мільйонів людей в усьому світі і, враховуючи розміри епідемії, будь-хто може опинитися під загрозою.
  • За оцінками, 95% людей, які страждають гепатитом, не знають про свою проблему.
  • Більше 90% людей з гепатитом С може бути повністю вилікувані від вірусу протягом 3-6 місяців.
  • Належне лікування гепатиту В и С може запобігти розвитку основних загрозливих для життя ускладнень хронічного захворювання печінки: цироз і рак печінки.

Щорічна Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акція проходитиме 28 липня 2017 року, в м. Дніпро об 11.00, на Європейській площі, біля торгівельного центру Пассаж. 

Запрошуються люди, які отримали лікування, всі, хто ще досі чекають свого шансу на здорове життя, усі небайдужі до цієї проблеми.

В рамках акції всі бажаючі зможуть отримати фахову консультацію лікарів щодо профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів; поспілкуватись з людьми, які на даний час завершили лікування чи ще чекають на нього; отримати запрошення для проходження обстеження зі значними знижками у відомих лабораторіях області.

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: