Skip to content

Дніпровські ліцеїсти стали призерами міжнародного конкурсу 

Шумская Елизавета

Шумская Елизавета

Учні Комунального навчального закладу Дніпровської міської ради «Хіміко-екологічний ліцей» стали призерами міжнародного конкурсу GENIUS Olympiad 2017, що проходив у Сполучених Штатах Америки.

У різних категоріях конкурсу було представлено понад 700 проектів із 70 країн світу. Дніпровські десятикласники Ксенія Коваленко та Ілля Самсонов посіли друге місце в категорії «Наука».

-Такі конкурси допомагають учням зрозуміти, чого вони варті. У школі за їхніми спинами стоять вчителі, які їх знають і можуть пробачити. А тут – тільки учні та суддя. Все відбувається у форматі наукового інтерв’ю. І якщо показати себе й довести свою думку, то вас оцінять, – зазначив науковий керівник проекту дніпровських учасників Вадим Коваленко.

Ксенія Коваленко та Ілля Самсонов представляли розробку під назвою «Механохімічний твердофазний синтез електрохімічноактивних гідроксидів Ni, Ni-Al і Ni-Co». Його суть – в отриманні речовин для суперконденсаторів. Завдяки цьому проекту вибухонебезпечні літієві акумулятори можна буде замінити на суперконденсатори. Отримати результат Ксенії та Іллі допомогла звичайна кавомолка.

-У кавомолці відбувається прискорення, зерна кави розбиваються одне об одного, виходять маленькі частинки кави. За тим самим принципом працюють реагенти: луг та нікель розбиваються один об одного, і ми отримуємо наночастинки. Нашу речовину ми можемо використовувати в суперконденсаторах. Останні можна встановлювати в автомобілі для старту. Також ця система може бути використана у трамваях: електроенергія не знадобиться, вони заряджатимуться на зупинках при використанні суперконденсаторів, – пояснюють юні науковці.

Тепер у планах ліцеїстів створити свій суперконденсатор, перевірити його роботу і, можливо, запустити виробництво.
У конкурсі брала участь іще одна команда з ліцею – Данило та Давид Полохови. Вони посіли четверте місце в категорії «Наука» з роботою, присвяченою синтезу речовин для очищення стоків від формальдегіду.

-На рахунку нашого ліцею – 44 переможці міжнародних конкурсів. Багато успіхів у нас і на всеукраїнському рівні. Науково-дослідницька робота – це особливість нашого закладу. Для цього залучаються представники вишів. Наші діти об’їздили весь світ: вони перемагали в Грузії, Польщі, Мексиці, Білорусі, Нідерландах, США, – зазначила директор КНЗ Дніпровської міської ради «Хіміко-екологічний ліцей» Тетяна Ситник.

Довідка. GENIUS Olympiad – міжнародний конкурс, що проводиться в місті Освіго (США) з 2011 року. Присвячений екології. Участь у ньому можуть брати лише школярі. Конкурс має декілька категорій: наука, музика, мистецтво, бізнес, письменницька творчість, робототехніка, короткометражний фільм.

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: