Skip to content

Історики знайшли докази того, що Дніпро старший на 252 роки

Шумская Елизавета

Шумская Елизавета

Сьогодні, 12 липня, депутати Дніпровської міської ради провели інформаційно-методичну нараду, під час якої разом з істориками обговорили питання дати заснування міста.

Дніпровські історики повідомили про нові археологічні знахідки. Дослідження проводилися на території, де раніше розташовувалося старовинне місто Стара Самар. Наразі це – селище Шевченко в Самарському районі міста. Віднайдені артефакти дають змогу говорити, що Стара Самар, попередниця Дніпра, була заснована в 1524 році. Є давніші знахідки, але вони поодинокі. Історики припускають, що ці предмети могли залишити люди, які проходили в тих місцях, але не жили там. Безперервне проживання козаків у Старій Самарі чітко простежується з 1524 року.

-Були знайдені торговельні пломби. На печатці було написано, з якого міста привозили сукно, на якому були ці пломби, і в якому році воно виготовлене. Ми маємо кілька таких пломб. Вони дають нам підстави стверджувати, що з 1524 року на тому місці існувало козацьке містечко. Крім цього, на двох конференціях з істориками та археологами це було підтверджено, – зазначив історик Олег Репан.

Директор КП «Агентство розвитку Дніпра» Володимир Панченко наголосив, що проект рішення Дніпровської міськради про нову дату заснування міста вже підготовлений. Після інформаційно-методичної наради депутати опрацьовуватимуть це питання в комісіях, а вже потім його розглянуть на сесії.

-Дата заснування міста дуже важлива для туризму в Дніпрі. Точне її встановлення дасть змогу розповідати про історію нашого міста у повному обсязі. Тим паче, що ми маємо всі наукові докази того, що Дніпро, насправді, на 252 роки старший. Зміна дати заснування – поширена світова практика. Мехіко, Стамбул, Нью-Йорк, Берлін – рік появи всіх цих міст змінювався, – розповів Володимир Панченко.

Нагадаємо, міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово наголошував на необхідності повернути місту його справжню дату заснування, спираючись на археологічні знахідки, і таким чином встановити історичну справедливість.

Фото Андрей Батозский

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: