Skip to content

Майже 5 тисяч дніпрянок незабаром стануть мамами (Фото)

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

Саме така кількість вагітних жінок сьогодні стоїть на обліку в лікувально-профілактичних закладах Дніпра

У всесвітній день народонаселення, який у цьому році присвячений плануванню сім’ї, журналіст «Нашого міста» поспілкувалася з фахівцями та майбутніми батьками. Центр первинної медико-санітарної допомоги №4 — яскраве підтвердження прислів’ю про те, що щастя батьків — у дітях бажаних.

«Надзвичайно радує те, що у Дніпрі вагітні жінки дедалі частіше роблять свій вибір на користь продовження роду, — наголошує головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров’я населення міської ради Галина Одінцова. – У нас

кількість пологів перевищує кількість абортів у 4 рази. Тенденція до планування вагітності вже посилюється традиційно. Важливо і правильно, щоб кожна родина п

ланувала народження своїх діток. У місті створені умови для того, щоб до настання вагітності чоловік із дружиною могли звернутися до центру первинної медико-санітарної допомоги, сімейного лікаря, гінеколога і пройти так звану преконцепційну підготовку, яка сприяє фізіологічному перебігу вагітності та народженню здорової дитини. Парам радять обстежитися, зокрема, на інфекції, що передаються статевим шляхом, інші захворювання. Все це для того, щоб вчасно пролікуватися, підкорегувати свій стан для народження здорового малюка».

Переконливий приклад того, що останнім часом подружні пари стали відповідально підходити до цього процесу, — спілкування з подружжям Приймаків. Зараз Олена на сьомому місяці вагітності, та такій радісній події передували шість років неймовірних зусиль. Молодій жінці вдалося завагітніти лише після того, як звернулася до цього центру, а акушер-гінеколог Олена Савченко допомогла правильно визначити причину безпліддя та призначити правильне лікування.

 «Для нас – це довгоочікувана перша вагітність, ми надзвичайно вдячні фахівцям центру за допомогу, грамотні консультації, — говорять Олена і Денис. – Важко переоцінити й рекомендації відносно правильного харчування, фізичного навантаження, відпочинку. Оскільки плануємо партнерські пологи, записалися на відповідні курси. Будемо найщасливішими людьми, коли нарешті візьмемо на руки донечку…»

А поки Олена слухняно міряє тиск та дослухається до порад акушерки Антоніни Піщан, яка підмінила колегу у час її відсутності.

«Приємно, що підхід подружніх пар до

планування вагітності став помітно свідомим, —наголошує вона. – Ми з задоволенням консультуємо подружні пари і допомагаємо їм готуватись до пологів правильно. Якщо виявляємо проблеми зі здоров’ям, то рекомендуємо пролікуватися до настання вагітності».

 

 

 

Важливо й те, що у Дніпрі ведуть активну роботу з профілактики небажаної вагітності. Зокрема, місто закуповує контрацептиви для жінок з тяжкою екстрагенітальною патологією, при якій вагітність та пологи протипоказані, а також самотніх, багатодітних, ВІЛ-інфікованих, соціально-дезадаптованих жінок. Цього року з міського бюджету на такі цілі виділено 200 тисяч гривень. Крім того, контрацептиви закуповуються коштом державного й обласного бюджетів, а також надходять в рамках гуманітарної допомоги. Як результат, лише торік кількість абортів у Дніпрі знизилась на 15%. Цей показник у місті склав 5,6 на 1 тисячу жінок, тоді як по області – 13,7.

Варті уваги й такі цифри. У обласному центрі проживає 239 410 жінок фертильного віку (період, протягом якого жінка здатна виносити та народити дитину – від 15 до 49 років  – Ред.). Нині народження малюків чекає майже  п’ять тисяч дніпрянок.

Юлія Бабенко, фото автора.

 

 

Категория: Новости Днепра, Новости здоровья Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: