Skip to content

Фермери Дніпропетровщини зможуть конкурувати з агрохолдінгами

Юлия Бабенко

Юлия Бабенко

До такого висновку прийшли  учасники  круглого столу у Дніпрі, де свої думки висловили відомі експерти з даної теми.

Зокрема, обговорювались такі питання: обмежувати чи повертати власникам паїв їх право вільно розпоряджатися землею? Продадуть українці свою землю за безцінь чи вільний ринок дасть поштовх розвитку фермерства та українських сіл? Збільшаться доходи 7 млн громадян – власників паїв чи економіка втратить від погіршення умов ведення бізнесу великими агрохолдингами? Якими є економічні моделі розвитку ситуації після скасування мораторію на продаж землі?

Незалежний експерт громадської організації «Спілка оцінювачів землі» Станіслав Горбатович наголосив, що після впровадження в Україні повноцінного ринку землі, її не скуплять китайці чи арабські шейхи. Ці та інші норми передбачені реформою. Тож боятись нічого, селянам і фермерам навпаки треба радіти. Бо земля виросте в ціні, а фермери зможуть скласти конкуренцію великим агрохолдігнам, які після реформи теж будуть обмежені законодавством, і не зможуть скуповувати гектари, скільки заманеться.

Голова Дніпропетровської сільськогосподарської консультаційної служби Максим Максимов переконаний, що без скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення молоді сім’ї не можуть розпочати ведення сімейного фермерського господарства на селі. Тому фермери області розраховують на те, що спеціальні умови купівлі землі молодими фермерами допоможуть їм розширити можливості для ведення сімейного господарства.

Начальник управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області Віктор Кулініч звернув увагу на те, що навіть якщо власник продасть свій пай, незавершений договір оренди залишиться в силі. Таким чином буде захищено поточну бізнес-модель в АПК.

Головний спеціаліст юридичного відділу головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області Юрій Бутенко вважає, що  окрім скасування мораторію, поточний стан землекористування потребує впровадження більш дієвих методів контролю за використанням землі. Це допоможе запобігти зниженню якості земельних ресурсів. З березня Держгеокадастр набув повноваження контролю за дотриманням законодавства про захист грунтів, за порушення вже нараховано 700 тисяч гривень штрафу. В основному — за самовільне та використання ділянок не за призначенням. Про подібні випадки всі небайдужі можуть безпосередньо повідомляти в управління.

Круглий стіл у Дніпрі організувала Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб в Україні спільно з Українською Асоціацією Медіа Бізнесу.

Юлія Бабенко, фото автора.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: