Skip to content

Дніпро — столиця сучасної української архітектури

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Четвертий рік поспіль – із привітанням прем’єра та без присудження державних премій у галузі архітектури. Саме так 1 липня відзначили українські архітектори своє професійне свято. Хоча пишатися їм є чим, і у Дніпрі чи не найбільше, ніж будь-де. Адже саме наше місто серед професіоналів зараз вважається архітектурною столицею України. Про це розповів під час прес-туру найвидатнішими архітектурними об’єктами сучасного Дніпра головний архітектор міста Дмитро Волик.

Головна вулиця міста – ріка Дніпро

Саме такої концепції, яку проголосили ще дніпропетровські архітектори півстоліття тому, і нині тримаються їхні наступники. В цьому завірив журналістів нинішній головний архітектор міста. Тож і почалася «екскурсія» знайомими кожному дніпровцю місцями з того самого об’єкта благоустрою, за проектування якого авторський колектив дніпровських архітекторів 2008 року отримав Державну премію. З першого ж проведеного тут після реконструкції міського свята набережна стала улюбленим місцем відпочинку фактично всіх городян. Ті, хто придумав її для Дніпра, на таку любов і не розраховували, зізнався Дмитро Волик:

— Ми навіть не уявляли, наскільки нова набережна буде затребувана у городян. Протягом чотирьох років над проектом працювали двадцять архітекторів, будували ще майже три роки. В результаті нам вдалося вирішити головне завдання – на досить вузькій смузі від Центрального мосту до Фестивального причалу створити повноцінні рекреаційні умови для людей. Завдяки архітектурним рішенням вдалося забезпечити взаємодію урбанізованого простору міста та річки, її розкішного ландшафту. Набережну сприйняли дуже прихильно і старше покоління, і молодь, і дітвора, вона дійсно відбулася як головний ландшафтний об’єкт міста. Багато інноваційних тоді рішень, використаних при її реконструкції, вже стали звичними і для Дніпра, і для інших міст України. Та ми сподіваємося, що їх нарешті «переграють» новації, закладені у проект реконструкції чергового відрізку набережної на житловому масиві Перемога – і за рівнем благоустрою, і за якістю використаних матеріалів.

Простір для інновацій на Перемозі, за словами Дмитра Волика, наявний:

— На цьому відрізку набагато більше простору, території, на якій можна застосувати всі прийоми сучасного паркового благоустрою, зробити для городян вихід безпосередньо до річки, до води. Приміром, поблизу аквапарку заплановано досить великий прибережний сквер. Думаю, що ця частина набережної після благоустрою також сподобається дніпрянам. Проект досить складний, але ми хочемо виконати все перш за все якісно. Великий обсяг роботи буде завершено до кінця 2017-го, але й наступного року вона триватиме. Адже наша мета – не якнайшвидше перерізати червону стрічку, а зробити повноцінну сучасну набережну, яка ще довго служитиме людям.

Вежі, як портал з минулого в сучасність

«Дніпровський Манхеттен» — саме так в Україні і не тільки вже не перший рік називають ще одну візитівку нашого міста, комплекс «Крутогірний». До речі, його башти на момент зведення були не тільки найвищими в Україні, але, вочевидь, і найкращими. Адже 2007-го вони принесли ту саму наразі зниклу Державну премію творчому колективу архітекторів під керівництвом Олександра Дольніка. Виявляється, поява башт саме на цьому місці – це зовсім не випадковість або чиясь примха. За словами архітектора Олексія Образцова, будівництво «Крутогірного» — це один з етапів реалізації глобального задуму тих, хто закладав тодішній Катеринослав:

— Розташування нашого міста унікальне. Саме тут Дніпро повертає майже на 90 градусів і немов огинає центральний пагорб міста. Наприкінці ХVІІ століття архітектор Старов створив перший план Дніпра у стилі класицизму, органічно вписаний у наявний природний ландшафт. На вершині центрального пагорба міста Старов спроектував велику площу, посеред якої розташовувався Преображенський собор. Та лише через 200 років задум першого архітектора було остаточно реалізовано – саме завдяки будівництву комплексу «Крутогірний». Адже його висотні вежі й формують задуманий ще Старовим портал, вісь якого завершується, наче увінчується, Спасо-Преображенським собором.

Бульвар кафе, фонтанів й штучного туману

Побували учасники прес-туру і на Катеринославському бульварі. Повна реконструкція цього міського осередку свого часу почалася з будівництва відразу двох торговельно-ділових центрів «Каскад-Плаза» та «Босфор». Так, наразі дуже популярний у дніпровців тутешній пішохідний простір із колись доступними всім лавочками — повністю зайнятий літніми (чи не тільки?) кафе. Але революційні для нашого міста площинні фонтани та унікальна система штучного туману, під яким можна охолодитися у літню спеку, працюють, дитячий міні-потяг бульваром курсує. Архітектори ж тим часом плекають надію, що настане час, і нагальна необхідність у кафе посеред бульвару відпаде, а приватні інвестори, які за власний рахунок збудували всю цю красу, підуть далі у реалізації позначених ще на початку реконструкції намірів.

— Раніше тут було дуже неприємне місце: стихійне звалище, така ж стихійна автопарковка, занедбані старі будівлі, – згадує архітектор Ольга Подушкіна, одна з авторів проекту Катеринославського бульвару. – Приміром, стару пожежну частину, яка тут знаходилася, взагалі не вдалося відновити. Натомість виникла ідея побудувати на цьому місці пішохідний бульвар. Ми запланували створити тут ансамбль із сучасних будівель, який формував би цікаве європейське середовище, і це вдалося зробити. Але у планах було й продовження реконструкції прилеглими вулицями, балками. Рельєф дуже цікавий, багато задумок, але поки що все це не на часі…

До речі, саме на Катеринославському бульварі розташована ще одна знаменита дніпровська пам’ятка – «бронзовий чоловік», який начебто присів перепочити на лавочці. Міська легенда твердить: якщо посидіти в нього на колінах, то неодмінно вийдеш заміж цього ж року. А от якщо потерти його бронзову цигарку – то грошей стане більше. Перевіримо?.. Приходьте, спробуйте…

 

Категория: Архив, Особое мнение

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: