Skip to content

23 червня у Дніпрі розкажуть дещо цікаве про Яворницького

Марианна Стец

Марианна Стец

О 16.00 у Меморіальному будинку-музеї академіка Д.І. Яворницького відбудеться лекція-екскурс «Музей та релігія: Д. І. Яворницький — збирач та зберігач церковних релігій» з циклу «Яворницькіана Миколи Чабана»

Про це повідомляють співробітники музею.

Відомий історик був сином священнослужителя, навчався в духовній семінарії і протягом життя збирав та зберігав духовні скарби країни. Йому вдалося не лише зберегти рідкісні церковні старожитності — книги, ікони, хрести, аналої, але й врятувати унікальні храмові будівлі, як цінні історичні пам’ятки. Окрім того, Д.І. Яворницький був активним прибічником українізації церкви і особисто займався перекладом давніх православних текстів українською мовою.

Відвідувачі дізнаються: як церква ставилася до археологічних розвідок наприкінці ХІХ – поч. ХХ ст.; чому Яворницький покинув навчання у духовній семінарії; чи правда, що високі чини православної церкви благословляли відомого археолога на проведення розкопок; яким чином унікальні церковні старожитності на поч. ХХ ст. потрапили до зібрання Дніпропетровського національного музею ім. Д.І. Яворницького та багато іншого.

 

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: